Skip to content

Демократична България твърдо се противопоставя на опитите на правителството да унищожи независимите аптеки


Демократична България твърдо се противопоставя на опитите на правителството да унищожи независимите аптеки в страната в полза на фармацевтичните компании и големите вериги. Въвеждането на новите електронни системи е поредната мярка в полза на едрия бизнес и част от поредица закони убиващи малкия и среден бизнес в страната. Защита е гарантирана само за производителите на лекарства, а плащат аптеките. Очевидно целта е затварянето на независимите аптеки и тези в малките населени места, които изпълняват социални функции. Така много българи ще бъдат лишени от достъп до лекарства.

През 2019 година, съгласувано или не, на аптеките е възложена непосилната от финансова гледна точка задача да въведат в хронологичен ред следните електронни системи за управление и следене на лекарствените продукти:

9 февруари 2019 г., съгласно Регламент 161/2016 г на ЕК – Европейска система за верификация на лекарствените продукти.

Официално цел на системата е да се предпази пациента от фалшифицирани лекарства. Чрез нея производителите могат да защитят своята интелектуална собственост от опити за злоупотреба с техните търговски марки. Затова в Регламента е казано, че верификацията установява „автентичността“ на лекарството, а дали лекарството е фалшиво е вторичен въпрос.

Производителите ще осъществяват и подобрят своя контрол върху паралелната търговия и те имат икономически интерес от това, но аптеките ще плащат.

Очаква се аптеките да закупят за собствена сметка и да въведат целия хардуер и свързания с него специализиран софтуер, да осигурят непрекъсната гарантирана интернет-връзка с българския сървър и да започнат верифицирането на всяка опаковка, без заплащане на този допълнителен труд на фармацевтите.

Дистрибуторите и аптечните вериги са сериозни бизнес субекти и могат да си позволят съответните разходи за оборудването, поддръжката и труда, свързани с внедряването на системата.

Независимите аптеки обаче със сигурност имат огромен проблем. От една страна, инвестицията за внедряване на системата / някои аптеки още нямат дори компютър / и последващата поддръжка са сериозни за малките аптеки. Налице е и проблемът, че в някои селища интернет връзката, дори и електрическото захранване често има сривове. Всичко това независимите аптеки ще извършват безвъзмездно.

Съгласно Изменение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина от края на 2018 г. се въвежда Национална система за докладване на приход, разход, наличност за всички лекарствени продукти, включени в Позитивния лекарствен списък. Същата трябваше да стартира на 12.02.2019г., но в момента е все още на етап – обявена поръчка за изработване на електронната – информационна система.

Тази система е задължителна за всички аптеки, независимо дали аптеката някога е работила с лекарства, вкл. в Позитивния лекарствен списък и независимо, дали има сключен договор с НЗОК или не.

Системата изисква допълнителна инвестиция – специализиран софтуер и електронен подпис.

Демократична България подкрепя свободния пазар и по-малкото регулации, така че крайните потребители да получават адекватна услуга на по-ниска цена. Последните напъни на законотворците ще доведат до точно обратното – дефицит и фалити!

29 март 2019