Skip to content

Европейските Зелени в подкрепа на протестите, демокрацията и върховенството на закона в България


Българските граждани са масово по улиците през последната седмица, за да осъдят корупцията и накърняването на върховенството на закона в страната. Протестите са предизвикани най-вече от злоупотребата със съдебната система и липсата на прозрачност в управляващата коалиция. Полицейското насилие срещу мирни протестиращи поставя в опасност сигурността на гражданите и допълнително разяжда демократичните стандарти в България.

Европейската зелена партия решително осъжда всякакви форми на насилие срещу мирни протестиращи. Същевременно изразяваме подкрепа за българските граждани, нашата членска партия Зелено движение и коалицията Демократична България, от която те са част, в усилията им да прекратят корупцията в страната и да възстановят демократичните стандарти. 

Томас Вайц, съпредседател на ЕЗП, коментира:   

„Изискват се действия от страна на ЕС за утвърждаване на независимостта на съдебните системи на страните-членки от политическо влияние. При установяването на явни пробиви във върховенството на закона, ЕС не трябва да се колебае да задейства производство за установяване на нарушения. 

Позициите на АЛДЕ и ЕНП са неприемливи. Те за пореден път показват, че тези формации са готови да поставят принадлежността към дадена политическа сила пред истинската загриженост за демокрацията и върховенството на закона. 

Българите, като граждани на Европейския съюз, имат неотчуждимо право на законност, свобода на печата и просперитет.”   

Съпредседателят на Зелено движение Борислав Сандов коментира:

“В подобни трудни времена, България има нужда от честно, отворено и демократично управление, което следва основните конституционални и европейски принципи. Българите са  недоволни от настоящия модел на управление, в който държавата се владее от олигархията, свободата на медиите е най-ниската в модерната история на страната, а главният прокурор е политичски защитник на правителството и корупцията е най-високата в ЕС.

Българите имат нужда от реформистко управление, което да обедини нацията, да гарантира независимост на съдебната система и да приложи плана за зелено възстановяване на ЕС.”

Пълната позиция на Европейската зелена партия може да прочетете тук: https://bit.ly/2ZzvWkY