Skip to content

Зелено движение настоява за оставка на министъра на вътрешните работи Младен Маринов


Зелено движение категорично осъжда развихрилото се брутално полицейско насилие в нощта на 10 срещу 11 юли 2020 г., от която на запечатани в любителско видео кадри се наблюдава непропорционална и изключително брутална употреба на сила срещу обезвредени хора в безпомощно състояние от група полицейски служители, в разрез със закона и международните демократични норми и ценности.

Призоваваме министъра на вътрешните работи Младен Маринов и главния секретар на МВР Ивайло Иванов да поемат отговорност и да подадат оставка. Настояваме за разследване на случилото се под колоните на Министерски съвет при максимална яснота и публичност, както и за съответния процес и наказания на извършителите. Осъждаме както организираните прояви на вандализъм и умишлено ескалиране на насилие, така и неадекватността на ръководството на МВР своевременно и ефективно да идентифицира подбудителите и да ограничи достъпа на организаторите и извършителите до протеста, с което изложи на риск сигурността и здравето, както на хилядите събрали се български граждани, така и на своите редови служители. Настояваме за уверения, че са идентифицирани и ще получат съответните наказания истинските виновници за провокациите, а не случайно озовали се на неподходящо място невинни хора. Това е от интерес за всички нас.

В брифинга на 11 юли главният секретар на МВР потвърди, че са имали предварителна информация и множество сигнали. Информира, че срещу полицаи е било допуснато извършване на изключително опасни и агресивни действия като заливане със спирт и мятане на бутилки, и съответно не е била предотвратена и опасността от тях да пострадат охраняваните граждани. В района на протестите на 10 юли имаше масова концентрация на службите на реда още от ранния следобед, когато започнаха да се събират мирно хора, включително и семейства с малки деца. Постепенното инфилтриране на провокатори беше забележимо, а те – ясно различими, но не бяха взети своевременни и адекватни професионални мерки за превенция на евентуалното ескалиране на конфликти.

Българските граждани трябва да се чувстват спокойни и сигурни за своята лична безопасност, както и за тази на децата си, когато излизат да упражнят конституционните си права. МВР се провали в изпълнението на информационната си, превантивна и контролно-охранителна функции. Силите на реда не съществуват, за да охраняват само сградите и личностите на овластените. Издържаме тези силови структури с данъците си, за да се грижат за обществения ред и сигурността на всички нас, за да ни предпазват от насилие, а не да позволяват ескалирането му и още по-малко да го упражняват по запечатания в кадрите неправомерен и нехуманен начин.