Skip to content

Зелен бюлетин 2020 г.


2020 г. беше изключително динамична година, особено в политически план. Бяхме свидетели
на много протести и много опити да бъде нарушено статуквото в държавата, но и много пъти
отново оставахме разочаровани от безхаберието, безсилието и безволието на управляващите
и техните приближени.

Направихме обзор на изминалата година такава, каквато я видяхме ние и обощихме най-важното от темите, които ни вълнуваха най-много. Събрахме и на едно място много от изказванията на нашите представители по тях, за да можете да си направите равносметка за свършеното от тях през последните 12 месеца. Защото опозицията н ГЕРБ и ДПС често е заглушавана от придворните им медии.

Вижте най-интересното от годината през хиперлинковете в текста.

Един от основните казуси, който ни вълнуваше през 2020 г. бяха промените в КЕВР , чрез които ГЕРБ отдаде енергетиката на концесия на ДПС. Тясната свързаност между Ковачки и Доган бе чест повод за изказвания от страна на съпредседателя на Зелено движение Владислав Панев. Схемите в тази сфера обхванаха и студения резерв.

Ковачки е главно действащо лице и в още един огромен проблем – горенето на отпадъци от ТЕЦ Бобов дол, което съдът в Кюстендил определи като напълно законно. Панев коментира всички абсурди, които КЕВР създаде в полза на Ковачки. Издевателствата му над българската природа бяха обобщени във видео от Владислав Панев.

Въпреки всичко, успяхме да освободим Топлофикация от Ковачки, което доведе до съществени резултати, както и извади на светло много от проблемите в сектора.

В началото на юли управляващите препоръчаха на природозащитниците да пият мента, глог и валериан, за да приемат по-лесно незаконните строежи в Рила. Съпредседателят на Зелено движение Борислав Сандов, разбира се, взе отношение по темата и определи случващото се като „грозен пример за това как трябва да бъдат управлявани защитените територии в България“. Остър бе и коментарът на Тома Белев по темата, а разговорите по нея не приключиха цяло лято.

За съжаление, това не беше последното нарушение на плановете за управление на Националните паркове, защото багери нагазиха и Централния Балкан.

В разгара на лятото добри новини дойдоха от морето, където сляпата българска прокуратура даде признаци на проглеждане и откри незаконно строителство в сараите на Доган в Алепу. Разбира се, тези сараи се превърнаха в отправната точка и повод за масови протести, дошли от гражданското недоволство срещу властта и приближените ѝ. Всичко това можете да проследите във видеото на Христо Иванов.

По време на протестите, произтекли от този случай, си пролича и безсилието и неадекватността на ГЕРБ да се справи с подобни инциденти. Стигна се и до там, че Борислав Сандов бе неправомерно задържан от полицията. Той определи случилото се с него и много други протестиращи като тотална политическа репресия срещу народа. Най-лошото в това бе, че много хора пострадаха физически от действията на полицията

За никого не бе изненада, че Сандов спечели делото си по случая и заповедта за ареста му бе отменена. Тази победа бе малка, но важна, защото ни припомни, че винаги е важно да търсиш правата си и да се бориш срещу несправедливостта и беззаконието.

През август Владислав Панев хвърли още светлина и върху симбиозата между олигархия и власт, изваждайки на показ проблемите в държавното стопанство „Искър. В основата им бе друг от приближените на Доган хора – Румен Гайтански, който започна незаконен строеж в стопанството . Разкритията по казуса продължиха, а държавните органи се размърдаха малко. Това доведе до гръмването на единбушон и искането за моментално събаряне на незаконната постройка. Кметът на София Йорданка Фандъкова обаче, не издаде заповедта за това, а прехвърли топката към главния архитект Здравко Здравков. Тя остана в тяхното поле и след като Гайтански оспорва събарянето. През новата години ще продължим да следим развитието по случая и ще има ли виновни и осъдени накрая.

С началото на есента на дневен ред излезе и още един огромен проблем, предизвикан от некадърността на ГЕРБ – назряващата и неизбежна водна криза по Черноморието. Владислав Панев посочи, че случващото се е заради късогледата и краткосрочна политика на ГЕРБ, когато става въпрос за управление на водите. Стигна се дотам, че самият министър на околната среда и водите Емил Димитров – Ревизоро призна, че кризата е неизбежна. Което пък не попречи на премиера Бойко Борисов да обещае, че до водна криза няма да стигне. Дали Борисов е способен на магически заклинания за дъжд, ще разберем през пролетта. 

Важна тема от международно значение за нас бе и Зелената сделка. Борислав Сандов прогнозира, че много трудно Борисов може да се впише в сделката, защото това, което прави правителството му, е обратното на заложеното в нея.

Във вътрешнопартиен план най-значимото събитие за Зелено движение бе преизбирането на Панев и Сандов за съпредседатели на партията.

През годината започнахме много битки, някои от тях вече спечелихме, а други ще продължим да водим и през новата 2021 г. Обещаваме, че ще продължим да се борим за целите си и няма да спрем да говорим за истинските проблеми в държавата. Защото предстоят избори и те ще са най-добрият момент да покажем на властта и нейните лакеи, че това, което правят, не може да продължава вечно.