Skip to content

Настояваме за незабaвни оставки на министъра на земеделието, храните и горите и на министъра на околната среда и водите


Декларация на Демократична България в подкрепа на биоземеделците и малките и фамилни ферми, които развиват местната икономика и опазват околната среда

Демократична България изразява силното си възмущение от поредното действие на държавата, което е във вреда на малкия и среден бизнес, и заявява подкрепа за протестите на българските биоземеделци. Призоваваме българските граждани да подкрепят тези протести, защото те касаят всички обитатели на тази страна, заради своите икономически, екологични и социални компоненти.

Демократична България отстоява политики за сериозна транформация в сектора на земеделието и храните, които поставят на първо място интересите на обществото, а те са именно чистата храна и чистата околна среда. Тенденциите в ЕС са именно в тази посока, още повече поради факта, че биоземеделието и агроекологията гарантират повече приходи за местната икономика и повече заетост по места.

През последните няколко месеца сме свидетели на поредица от действия от страна на Министерството на земеделието, храните и горите, както и свързани с МЗХГ държавни институции, довели до сериозни проблеми за сектора на биоземеделието и агроекологията. В пълен противовес с тенденциите в ЕС, броят на биоземеделците в България намалява, реномирани сертифициращи компании се озовават с отнети лицензи, а стотици земеделски производители са пред фалит, поради неизпълнени ангажименти от страна на държавата. Българските фермери, които са избрали трудния, но важен за обществото, икономиката и планетата отрасъл на биоземеделие и агроекология, последни получават своите плащания, като за миналата година те все още не са им платени. Това се случва на фона на това, че зърнопроизводителите получиха своите субсидии преди повече от 5 месеца. Явно целта е биопроизводството да бъде ликвидирано в сегашния си вид, а на негово място да се появи монополизиран от няколко фирми сектор, за който единствена цел ще са субсидиите.

Министерството на земеделието, храните и горите, под ръководството на министър Румен Порожанов, се изявява като защитник интересите на големите агро-химични компании и на завладяващите все по-големи земеделски площи зърнопроизводители. Не случайно се е стигнало дотам, че 3% от земеделските производители получават 82% от земеделските субсидии. МЗХГ вече заслужено бива наричано Министерство на мегаарендаторите, пестицидите и бракониерите. От типично аграрна страна, с високо качество на своите продукти, България загуби своя земеделски облик, а това води до обезлюдяване на селските райони, влошаване качеството на храните, загуби за местната икономика и засилена миграция към големите градове и чужбина.

В синхрон с действията на МЗХГ, поредни скандални промени в нормативната уредба готвят и от Министерството на околната среда и водите. Този път се касае за Закона за биологичното разнообразие, в който Министър Димов настоява за промени, които на практика ще доведат до намаляване площите на зоните от европейската екологична мрежа НАТУРА 2000. Тази тема се е доказала с данни и действия като изключително чувствителна за българското общество и промените в ЗБР със сигурност ще предизвикат голяма вълна от протести на български граждани – природозащитници, фермери и като цяло хора с демократично мислене. Въпреки налаганата през годините пропагандна теза, че НАТУРА 2000 ощетява бюджета, всъщност мрежата ощетява единствено частни интереси за унищожаване и застрояване на аптетитни кътчета от българската природа. Всъщност, хиляди фермери получават европейски компесаторни плащания за това, че техни земеделски площи попадат в НАТУРА 2000, като за един декар се получават по 12 лв., при това без национални доплащания.

Поради всички гореизложени факти и с оглед на поредните лобистки действия в полза на тесен кръг частни интереси, от  министрите на земеделието и екологията, който рефлектира директно върху интересите на българските граждани, ние от Демократична България настояваме за:

– Оставка на министър Румен Порожанов и екипът от екперти, които с действията си доведоха до настоящата ситуацията в сектора;

– След оставката на Порожанов е необходимо незабавно коригиране и обнародване на промени в Наредба 5 на МЗХГ, които да отстранят порочните текстове, предизвикали протестите на българските биоземеделци;

– Незабавно изплащане на дължимите от държавата европейски компенсаторни плащания за биоземеделие и агроекология;

– Оставка на министър Нено Димов заради поредните си действия в ущърб на българската природа и държавните интереси. До момента не е известно нито едно полезно негово действие, а в същият момент това е секторът с най-голям брой наказателни процедури от страна на Европейската комисия;

– След оставката на Димов, оттегляне на скандалните промени в Закона за биологичното разнообразие, планиращо намаляване на площите от зоните от Европейската екологична мрежа НАТУРА 2000;

– Включване на всички заинтересовани страни – представители на браншовите организации, потребителските организации, научните среди и неправителствените организации в областта на опазване на околната среда и качеството на храните.

В този момент, когато ЕС е на финалната права по приемането на Общата селскостопанска политика 2021-2027 г., и когато мнозинството от европейските граждани е на мнение, че трябва да се акцентира върху производството на здравословна храна, и че земеделието трябва да щади околната среда, България отново поема курс към индустриално земеделие.

Тази вредна национална тенция не бива да продължава да се налага и Демократична България ще направи нужното, за да я спре. Със своя екип от най-добрите експерти по евроейски земеделски политики и ясна визия за положителна промяна на земеделието в България, ние сме сериозна управленска алтернатива и това ще стане още по-ясно след предстоящите избори за Европейски парламент.

12 април 2019