Skip to content

Не може да позволим Пловдив да се превърне в европейска столица на хомофобията

С тревога обръщаме внимание, че неотдавна в Пловдив се разиграва един абсолютно недопустим за демократична държава и членка на ЕС инцидент. На Младежкия хълм група от 7 момчета напада физически пловдивчанин, представител на ЛГБТИ+ общността, който получава наранявания по коляното и лицето. Нападнатият мъж е подмамен за среща чрез приложението за запознанства Grindr. За огромно възмущение, когато нападният споделя за инцидента пред полицията, не среща нито съдействие, нито разбиране.

Тази случка не е изключение. Тя е част от поредица подобни хомофобски прояви в Пловдив. В близкия месец научихме за цели 5 атаки, които са се случили на Младежкия хълм. В един от случаите 9 момчета пребиват жестоко 15-годишно гей момче. В друг случай две момчета обстрелват с пистолет със сачми две гей момчета.

Ние от Зелено движение за пореден път декларираме подкрепата си за правото на всеки да бъде себе си. Осъждаме остро проявите на насилие, базирано на сексуална ориентация, и изразяваме сериозна загриженост за зачестилите хомофобски атаки в Пловдив.

Пловдив дълго време се радваше на своето достойно реноме на европейска столица на културата. Не може да позволим да се превърне в европейска столица на хомофобията.

Очевидно е, че тази омраза е инструмент в ръцете на опитни провокатори и манипулатори, използващи ЛГБТИ+ хората за утвърждаване на политическата си позиция.

Ние от Зелено движение ще направим абсолютно всичко по силите си, за да бъде пресечен пътят на хомофобията и насилието в нашето общество. Защото сеещите вятър днес утре ще пожънат буря, която заплашва накрая да опустоши демократичните ценности и елементи на правовата държава, постигнати с толкова труд и усилия през последните десетилетия.

Единствено ако се спазват правата на всички хора, независимо от техните пол, раса, сексуална ориентация и т.н., ние всички ще се чувстваме уютно в България, ще имаме смелостта да следваме мечтите си и да насочваме позитивната си енергия в превръщането на нашата страна в добро място за живот.