Skip to content

Позиция за отменените от ВАС решения за строежа на автомагистрала Струма

Зелено движение изказва своето учудване от двете решения на Върховния административен съд (ВАС) за отмяна на решението на Министъра на околната среда и водите в последния редовен кабинет, Борислав Сандов, свързано с необходимостта от Оценка на въздействието върху околната среда за строежа на автомагистрала “Струма”. Виден е и фактът, че в двата “различни” съдебни състава присъстват едни и същи лица и се дават на практика еднакви мотиви, Всичко това ни кара да се съмняваме в безпристрастността на ВАС.

От години ние сме един от активните участници в търсенето на решение за автомагистрала “Струма”. То трябва да е в рамките на закона и да осигури безопасен път през Кресненското дефиле като предпази хората от нарастващия трафик и шум, защити интересите на местните общности, осигури добра среда за поминък при съхранена природа. Напомняме, че единствено Министерството, ръководено от Борислав Сандов, прояви волята да предложи ефективно и семпло решение за превръщането на Кресненското дефиле в по-сигурен път с монтирането на колчета, които възпрепятстват изпреварването, като по този начин на практика жертвите спряха.

Ние сме наясно, че само Министерство на околната среда и водите може да обжалва решението на Върховния административен съд и апелираме то да прояви професионализъм като отчете щетата за държавата, хората и природата и предприеме необходимите стъпки за обжалване.