Skip to content

Фотографска изложба срещу стереотипите и езика на омразата е открита в Народното събрание

Павел Кунчев, Съосновател на Fine Acts и председател на настоятелството, Светла Баева, Директор кампании на Fine Acts, Илина Мутафчиева, народен представител от ПП-ДБ и Валентин Тончев, председател на Комисия за прякото участие на гражданите.

На снимката:
Павел
Кунчев, Съосновател на Fine Acts и председател на настоятелството
Светла Баева, Директор кампании на Fine Acts
Илина Мутафчиева, Народен представител от ПП-ДБ
Ана Алексиева, Програмен директор на Fine Acts
Валентин Тончев, Председател на Комисия за прякото участие на гражданите

Фотографската изложба “По-силни от думите”, в която 54 човека застават срещу речта на омразата с лицата си, беше открита в Народното събрание. Инициативата е част от мащабна кампания за преодоляване на стереотипите към различни уязвими групи, дело на Fine Acts – глобално креативно студио за социално въздействие, с подкрепата на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на ЕИП. 

Портретите в акцията са създадени от талантливия фотограф Яна Лозева. Изложбата гостува в българския парламент по инициатива на депутата от парламентарната група на “Продължаваме Промяната – Демократична България” Илина Мутафчиева, член на Зелено движение. 

Акцията насочва внимание към факта, че в България групите, най-често засегнати от слово на омразата, са роми, ЛГБТИ хора и бежанци. В изложбата се включват представители на тези три групи, както и техни активни съмишленици и поддръжници. 

Тази творческа инициатива напомня, че расизмът, дискриминацията и езикът на омразата са системен проблем в обществото ни, а негативните стереотипи постепенно се превръщат в норма.

“Един от основните принципи на демокрацията е равенството пред закона. Но това равенство трябва да бъде отразено и в нашите ежедневни отношения, в начина, по който гледаме и третираме един друг. Под никаква форма речта на омразата не е приемлива, но напълно недопустима е от трибуната на народното събрание. Парламентът е мястото, в което със законодателната си дейност ние трябва да осигуряваме защита на всички хора и да създаваме толерантност към различията. Наша задача като депутати, но преди всичко като хора, е да сме гарант за това, че създаваме в страната инклузивно общество и етична социална среда”, сподели Илина Мутафчиева.

“Чрез силата на портретната фотографията и солидарността, изложбата има за цел да допринесе за изграждане на разбиране, както и за преодоляване на стереотипите към групи, които често са заклеймявани или отхвърляни”, казват от Fine Acts. “