Skip to content

Момчил Даскалов беше избран кмет на район “Сердика”

Момчил Даскалов, член на Националния съвет на ПП “Зелено движение”, която в местните избори беше част от коалиция “Продължаваме Промяната – Демократична България – Спаси София”, беше избран за кмет на район “Сердика” в София. 

Момчил се включи в битката на един от най-трудните за спечелване от демократичните сили райони, който четири мандата беше крепост на ГЕРБ, а разбиването на този монопол беше истинско предизвикателство. Момчил постигна на балотаж категорична победа от 7% пред кандидата на ГЕРБ и получи подкрепа на жителите на “Сердика”.

Освен че направи ежедневна отдадена кампания в продължение на четири месеца, Момчил беше един от двамата районни кметове, включени в щаба на Васил Терзиев. 

Ситуацията в София дава надежда за истинска промяна на сегашния модел на управление – коалиция “Продължаваме Промяната – Демократична България – Спаси София” спечели кмет на общината, има най-голямата група от 23 общински съветници и кметове на почти всички райони в София.

За Момчил Даскалов:

Професионален опит

  • Над тридесет години управлява екипи и процеси в различни сфери на бизнеса – ресторантьорство, мода, интериор и обзавеждане.
  • От 15 години работи в сферата на управление на авторски права.
  • Гост-лектор в програма за обучение на млади предприемачи.

Гражданска ангажираност и лични каузи

  • Като гражданин винаги е имал активна позиция и реактивност за отстраняване на нередности в обществото и променяне на средата.
  • Разкрива и доказва системата за манипулация на кандидатските изпити в Софийската математическа гимназия, което води до промяна в цялостния модел на прием на ученици.
  • Основен инициатор и преговарящ в инициатива за преодоляване на заплахата за закриване на обучението между 5-и и 7 -ми клас във всички природо-математически и математически гимназии в България, завършила с налагане на съответните законови промени и съхранение на най-добрите училища в страната.
  • Основен участник в инициативата „Да спасим Северния парк“ през 2018 г., предотвратила поредното застрояване на зелени площи.

Планове за района

  • Планира да работи активно за благоустрояване на кварталите – комплексно възстановяване и изграждане на тротоари, междублокови пространства, градинки и зелени площи, обособени места за паркиране извън тях, улична инфраструктура и осветление.
  • Възнамерява да положи изключителни усилия в борбата за чист въздух в София като съдейства за подмяна на отоплителните тела на твърдо гориво, увеличаване на покритието, честотата и качеството на публичния транспорт, стимулиране на енергийната независимост на домакинствата чрез слънчеви панели, геотермални източници и др.
  • Ще фокусира дейността си и върху запазване и развитие на уникалната за града зелена система на район Сердика, в т.ч. недопускане на застрояване на зелени площи; проучване на общински терени за изграждане на градини и паркове, вкл. приречни; активна работа с гражданите за защита на дървета и храсти в частни дворове и имоти; както и далеч по-добро поддържане на зелените площи в междублоковите пространства, около улици и градинки.