Даниела Божинова: Често не бяхме част от най-важните решения на коалицията

Зелено движение често не беше част от най-важните решения на коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“, а в рамките на формацията понякога отсъстваха демократични политики. Това мнение изказа в интервю за БНР съпредседателят на ПП „Зелено движение“ и народен представител Даниела Божинова. 

По думите ѝ решението на партията за явяване на изборите във формат, различен от коалицията ПП – ДБ, е било взето много трудно и след сериозни дебати и допитване до членовете на партията. Мнението за промяна в начина на явяване е било взето предимно заради неудовлетвореността на зелените по отношение на политиките за защита на природата и отсъствието на демократични политики в коалицията. 

„Аз лично съм неудовлетворена от действията на коалицията не по правилата на коалицията – те са доста неформални, уреждат се между лидерите. Нито веднъж не е свикан председателски съвет, както е записано в нашето коалиционно споразумение, така че Зелено движение често не беше част от най-важните решения. Затова и по време на този законодателен период от миналия април досега имаше случаи, в които ние се разграничихме, не подкрепихме дадено решение или дори гласувахме против съгласно нашите разбирания“, каза Божинова. 

Според нея бъдещето пред Зелено решение е трудно, но това не е „политически проект от днес за утре, а сме част от важния идеологически спектър в съвремието ни“.