Skip to content

Събаряне на незаконен строеж на яз. Искър


Ако Югозападно горско стопанство обжалва решението за събаряне на незаконния строеж на Румен Гайтански в ловно стопанство Искър, ще е сигнал за натиск.

Компанията на Гайтански е сред основните печеливши от ББР. Свързана e с най-големия в историята на банката

Година след изнесените от Владислав Панев, съпредседател на Зелено движение, документи и доказателства за незаконна дейност в ловно стопанство Искър, обектът е спрян и ще бъде разрушен, става ясно от заповед на главния архитект на Столична община Здравко Здравков.

“Ако Югозападно горско стопанство обжалва решението, това ще е категоричен знак за натиск и причина за незабавно уволнение на управлението му”, коментира възможната реакция Владислав Панев.

Био майнинг, собственост на Румен Гайтански – Вълка, която има договор за съвместна дейност, през която строи Сараите в ловно стопанство Искър, е пряко замесена в схемите на държавната Българска банка за развитие. Тя продава за 150 милиона лева компанията Пътстройинженеринг, регистрирана в момчилградско село, на Роудуей кънстракшън с кредит от ББР. Това е предприятие с десетократно по-малко активи, така че е трудно да сe разбере как този кредит ще бъде върнат. За сметка на това Гайтански има чисти 150 милиона, без висящ кредит. С малка част от тези пари строи и Сараите в ловното стопанство.

“Това не е битка срещу конкретно лице. Това е битка за справедливост!” – така Владислав Панев аргументира действията си по осветляване на незаконното строителство и използване на държавното стопанство.

През август миналата година Панев изобличи незаконния строеж на територията на Държавно ловно стопанство Искър (на метри от едноименния язовир), след като пусна дрон, който засне гигантския обект. Малко по-късно прокуратурата и други институции обявиха Вълчата бърлога за незаконна. Топката дълго време беше в столичния кмет Йорданка Фандъкова. Едва тази седмица главният архитект на Столична община Здравко Здравков издаде заповед за събаряне на строежа, която може да бъде обжалвана в съда от двете заинтересовани страни – Био майнинг и държавното Югозападно горско предприятие. Именно от хода на горските ще стане ясно дали България все още е превзета държава или има светлина в тунела. Сега прожекторите са насочени към тях. Ще продължат ли да играят по свирката на олигархията, или ще заемат позиция, която отговаря на националните интереси, коментира Панев.