Skip to content

Oбщо зарядно от есента на 2024

Европейският парламент прие нови правила за въвеждане на общо зарядно устройство за малки електронни устройства като смартфони и таблети. Oт есента на 2024 г. USB Type-C ще бъде стандартният порт за зареждане на смартфони, таблети, електронни четци, клавиатури, компютърни мишки, GPS устройства, цифрови фотоапарати, слушалки, слушалки и наушници, портативни конзоли за видеоигри и преносими високоговорители. От 2026 г. USB-C ще се превърне в стандарт и за зарядните устройства на лаптопите.

Общото зарядно устройство е не само полезно за околната среда, но и за портфейлите на потребителите, заяви изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия Маргрете Вестагер: “Това ще доведе до икономии в размер на поне 250 млн. евро годишно.”

По данни на Европейската комисия зарядните устройства генерират между 11 000 и 13 000 тона електрически и електронни отпадъци всяка година, а новите правила се очаква да намалят драстично това количество. Това обаче е само капка в океана на електронните отпадъци, от които през 2019 г. ЕС е събрал общо 4,5 млн. тона.

Производителите на смартфони от години се противопоставят на стремежа на ЕС да стандартизира технологиите за зареждане. Преди десетилетие индустрията сключи споразумение с комисията, като се ангажира постепенно да намали броя на различните технологии за зареждане. Това доведе до известен напредък, но Европейският парламент все още го считаше за недостатъчен и през 2020 г. удвои призивите си към комисията да представи законодателно предложение за регулиране на въпроса.

След влизането в сила на директивата Европейската комисия ще разполага с две години, за да изготви нови правила за регулиране и стандартизиране на технологиите за безжично зареждане.

Трите институции на ЕС постигнаха съгласие по подробностите на директивата за общите зарядни устройства през юни.

Сега се очаква правителствата на ЕС да дадат окончателното си одобрение по време на заседанието на Съвета по околна среда на 24 октомври, според говорител на Съвета. След това законодателството ще влезе в сила. Страните от ЕС ще разполагат с шест месеца, за да го транспонират в националните си законодателства.