Борислав Сандов: Пясъците на Камчия са изцяло български

Министър Борислав Сандов в На фокус с Лора Крумова:

Пясъците на Камчия са изцяло български. Не съм съгласен кметството на Москва да притежава земя в България, още повече в момента, когато Русия е една военно агресивна държава. Местността, в която се намира руският ученически комплекс, се ползва само от деца.

Ние трябва да защитим всяка територия, на която има богато биоразнообразие. На следващ етап идва въпросът чия собственост е тази територия. Вариантите България да си върне тази земя са два – чрез откупуване на пазарна стойност или чрез разваляне на сделката и връщане на територията, която е придобита, срещу територията, която е заменена.

Подписаният меморандум с Gemcorp за сътрудничество и развитие на проекти за чиста енергия, алтернативни и стратегически доставки на газ, сигурност на енергоснабдяването и ядрената енергетика не обвързва пряко държавата, а по-скоро създава възможност за улеснени процедури в енергетиката. В момента се прави щателна проверка дали има руски инвестиции в тази компания. Имало е преди. Ако службите за сигурност бяха предупредили правителството, тази ситуация щеше да бъде избегната. Затова е необходима реформа в службите ни за сигурност. Когато едни хора са обучавани в Москва, а сигурно и вербувани от Москва, могат да подхлъзнат правителството.

От четирите джипа от „Аркад”, които бяха в МОСВ, два бяха върнати веднага, а другите два ще бъдат върнати тази седмица. Предприемам действия МОСВ да закупи за дейността на националните паркове трите джипа, които са били ползвани от тях.

Цялото участие вижте тук: https://bit.ly/3NHMw9c