Skip to content

Владислав Панев: Форсмажорът е риск за стопанските отношения

Vladislav Panev в БНР:

Не се съмнявам, че може да има основания за задържането на Бойко Борисов, знаем как се усвояваха еврофондове през годините, там корупцията беше норма. Никой не трябва да бъде „по-равен“ от другите, но и всеки трябва да има право на справедлив съдебен процес. Това е в основата на правовата държава.

Обявяването на форсмажор крие огромни рискове при неясни ползи. Вижте Полша с близо 2 млн. бежанци и доста по-сериозни стопански и всякакви други отношения с Украйна. Там форсмажор няма. Това може да отвори огромна порта за злоупотреби и в крайна сметка е риск за пазарната икономика. Представете си, че сте купил апартамент на зелено, платили сте половината от цената и чакате строителя да го завърши. Ами той може да се позове на форсмажора и да ви поиска с 30% повече, защото заради войната цената на арматурното желязо и на алуминия е скочила. Това е страхотен риск за доверието в стопанските отношения. А ако няма доверие, няма и икономика, няма и доходи.

Говорих с някои от водещите ни износители в Украйна, Русия и Беларус. Ами имат проблеми, пазарът в Русия е тотално затворен, плащанията изостават, но не мрънкат и не се оплакват.

Форсмажор сега може да има за случаи, когато държавата е отговорна и се меси в пазара. Ето например износа на зърно, който практически е блокиран, но доколкото знам няма официално решение за това. Ако си подписал договор за износ в Германия, но сега не можеш да го изпълниш, тогава наистина не би трябвало да си отговорен за това. Но това са частни случаи, които не могат да служат за определяне на правило. България не е във война слава богу и няма да бъде. Въобще такива силни думи плашат компаниите, отнемат от сигурността на икономиката ни. И водят до хаос. И смятам, че политиците, особено управляващите, трябва три пъти да мислят и един път да режат.

Цялото участие вижте тук: https://bit.ly/36s3nf0