Владислав Панев: В бюджета има достатъчно буфери за посрещане на външни кризи

Vladislav Panev в Референдум:

В бюджета има достатъчно буфери за посрещане на външни кризи. За съжаление вносната инфлация достига рекордни 9.1% за последните 12 месеца, което обаче ще напълни хазната с милиарди отгоре. Защото инфлацията е приятел на бюджета, но враг на бизнеса и домакинствата. Отделно капиталовата програма е чувствително по-голяма от предишни години, което осигурява възможност за спестяване на пари при нужда.

Нарастването на разходите е оправдано, защото сме длъжни да защитим най-бедните от поскъпването на живота. Освен това топприоритет за дългосрочно преодоляване на рекордните за ЕС неравенства са ефективните инвестиции в образованието. Ако най-бедните получават качествено образование, това означава, че социалния асансьор ще работи, ще имат пълната възможност да преследват и най-смелите си мечти. Именно инклузивната държава е в основата на просперитета.

В Демократична България смятаме, че ниският държавен дълг е достойнство на всички правителства след 1997 година. Затова и предложението, което защитаваме в управляващата коалиция е поне половината от допълнителните бюджетни приходи да отиват за намаляване на бюджетния дефицит. Това, че повечето държави в ЕС имат значително по-високи дългове от България не значи, че са прави и трябва да следваме техния пример. Виждаме, че много европейски икономики, особено тези с висока задлъжнялост, не растат. Надали искаме да се развиваме с техните темпове. Още повече, че имаме доста за догонване.

Цялото участие вижте тук: https://bit.ly/3Bn9WuG