Владислав Панев за енергийните алтернативи за България при конфликт на североизток

Vladislav Panev: “В Алтернативата преди малко коментирахме топтемата на седмицата – напрежението в Украйна и съответно рискът за доставките на газ за България. При такова нежелано развитие на обстоятелствата е нужно час по-скоро да изследваме следните опции:

Първо, трябва да обследваме какви са запасите в подземното газохранилище “Чирен”, тъй като се появи противоречива информация в последните седмици.

Второ, да проверим какви са възможностите и рисковете за доставка на газ за българския пазар от транзитния газопровод през Турция и съответно през гръцкото трасе, включително и на азерски газ.

Трето, да направим анализ на алтернативите за топлоснабдяване на електроенергия. В София такова преминаване няма как да се реализира на 100%, тъй като енергийната мрежа в София няма да издържи. Възможен, но нежелан вариант при прекъсване на доставките е снабдяване с мазут. Точно това се направи при предишната криза. Но знаете какъв въздух дишаме, надали тази опция е добра за здравето ни. При всички положения темата не може да се подценява, независимо дали риска е 1% или 99 процента.

Компенсациите за тока за бизнеса – 75% от горницата над 185 лева за мегаватчас, но максимум 250 лева за мегаватчас. Тоест, ще се покриват три четвърти от поскъпването в случай, че пазарната цена остане под 518 лева. За по-екстремни цени, каквито е вероятно да наблюдаваме, въпросът засега стои, но според мен има натрупани средства и от ДДС в бюджета, и във фонд Сигурност на енергийната система, и в енергийните дружества. Сегашните цени на електроенергията водят до милиарди повече приходи в държавната хазна, включително от износ. Чрез тях ние можем да облекчим домакинствата и бизнеса, но по достатъчно пазарен начин. Трябва да се възползваме и да увеличим конкурентоспособността си и да завладяваме нови пазари, а ако това бъде направено тази година, България ще излезе много по-силна от кризата.„

Цялото участие вижте тук: https://www.facebook.com/Alternativata/videos/65196623268755