Владислав Панев: Очевидно инвазията в Украйна е подготвяна дълго и не са били само учения през последните месеци по границата

Vladislav Panev в NOVA:

Ситуацията в Украйна много наподобява на събитията в Чехословакия през 1968 г., когато братските държави “освобождаваха” чешкия и словашки народ и настаниха марионетно правителство за над 20 години занапред.

Очакванията на западните дипломати, че Русия ще нападне Украйна след олимпиадата, се оказаха прави. А това, че от Русия се опитваха да ги иронизират се срина. Очевидно инвазията е подготвяна дълго и не са били само учения през последните месеци по границата.

Особено за по-младите хора е трудно да си представят какво значи война. Не само в Европа, а по принцип. То е отвъд човешкия разум и разбирания. За една огромна част от тях е непонятно как могат европейски народи да воюват едни с други.

Цените на газа и други суровини летят нагоре, което ще напомпа допълнително инфлацията. Но трябва да се справяме с тези условия и да защитим доходите на най бедните. За разлика от доста други държави в Европа сме по-малко зависими от природния газ, което ни предпазва донякъде от събитията на североизток.

За съжаление през последните 12 години правителствата не направиха нищо за диверсификацията на доставките на газ. Това в настоящата ситуация ни прави зависими, но имаме алтернативи и запасите ни на суровини ще стигнат до края на зимата.