Skip to content

Борислав Сандов: Екоминистерството се завърна в мрачните си времена

На 2 август служебният министър на околната среда и водите д-р инж. Росица Карамфилова получи символичния ключ на МОСВ и пое поста от Борислав Сандов. Само три седмици по-късно Борислав Сандов оттегли кредита на доверие, който даде на наследничката си. Ето и неговите аргументи:

Министерство на околната среда и водите се завърна в мрачните си времена. Минаха 3 седмици, откакто екоминистерството е под контрола на Служебното правителство, а резултатът е тиха реставрация на интересите на ГЕРБ, ДПС и олигархията.

Първата среща на новия министър беше с управата на Столична община, а първият посочен от нея зам.-министър – бивш зам.-кмет на Столична община от ГЕРБ – Мария Бояджийска. Дългогодишният депутат на ДПС Ерджан Ебатин си работи между изборите като директор на РИОСВ – Варна, а спирачката за нови защитени територии и покровител на интересите на олигархията в сектор “дива природа” Мирослав Калугеров отново е Директор на ресорната дирекция в МОСВ. Явно вече се е възстановил от дългия 7-месечен болничен, който депозира в първия ми работен ден като министър.

Привидната технокрация на управляваното от чиновници МОСВ всъщност си е чисто лобистка схема, с малки изключения. Разочарован съм, че служебният кабинет реши да действа реваншистки и в това министерство. Затвърждава се мнението ми, че Радев само фалшиво и популистки “обича” природата.

Кредитът на доверие, който дадох на новото ръководство на министерството, не само приключи като срок, но беше изчерпан и откъм смисъл. Отново влизам в ролята си на опозиция на МОСВ, като разликата сега е, че вече познавам отлично системата отвътре и знам къде са критичните й точки и кои са ключовите фактори за определени процеси.