Skip to content

Екипът на Борислав Сандов в МОСВ награден от БФБ за приноста си за природата

Българска фондация Биоразнообразие награди за 11-ти път хората, които работят за съхранената природа на България. Категориите на Годишните награди за биоразнообразие са кампания, журналист, политик, бизнес и активист за природата. Тазгодишната вълнуваща церемония се проведе на 13 август в симБиотично като естествено продължение на 42-рия рожден ден на поддържания резерват и Панаира на солта. Повод за празника бяха всички 74 номинирани в различните категории, много от които присъстваха на церемонията на живо. Традиционно във всяка категория бяха отличени “победител на публиката” (за който се гласува във Фейсбук) и “победител на журито”, съставено от обществени фигури с активна гражданска позиция.

Победител на публиката в категория “Активист за природата” са фейсбук групата „Да не допуснем Синеморец да се превърне в Слънчев Бряг!“ с подкрепа от 2624 гласа. В категорията „Политик с най-голямо внимание към българската природа“ тази година имаше повече номинации от всякога. Преценката на журито съвпадна с гласовете на публиката и така Александър Дунчев получи двойно признание за своята активна позиция, поради своята непреклонност и отдаденост за опазването на горите.

Доскорошният екип на МОСВ, ръководен от Борислав Сандов, беше отличен със специалната награда за огромния труд за природата, който положиха в периода декември 2021 – юли 2022 г. Румяна Иванова от Българска фондация Биоразнообразие връчи наградата с думите “Този екип на министерството беше една сбъдната мечта, да видим как биха изглеждали нещата, ако сме от едната страна на бариерата, как можем да си помагаме, как нещата могат да се случат – какво ли би било, ако имахме не 6 месеца, а 4 години..”. Наградата беше приета лично от Борислав Сандов, който изтъкна част от положителните промени, които екипът му е успял да предприеме в периода. „Сам човек, дори и на най-високата позиция в държавата, не може да направи почти нищо, ако няма екип от хора и съмишленици, с които да го направи“, посочи той.