Skip to content

Зелените подкрепяме Протеста на майките. Политиката и отношението на правителството са унизителни


Позиция на ПП “Зелените”

9 ноември 2018 г.

Зелените категорично подкрепяме справедливия протест на родителите на деца с увреждания, който продължава вече над четири месеца и настоява за приемане на адекватни политики по отношение на хората с увреждания.

„Системата ни убива“ е напълно подходящ надслов за случващото в страна, в която родители са принудени да плащат сами скъпите лекарства и помощни средства, все по-недостъпната препоръчителна храна и специализираните грижи и услуги за децата с увреждания. Т.нар. „инвалидна пенсия” варира между 100 и 200 лв. на месец и не може да покрие дори основните нужди на хората с увреждания в България. Не се осигуряват необходимите технически средства за подпомагане на хората с двигателни проблеми, за незрящите, глухите и т.н. Тези хора „изпадат“ от системата за социални грижи след навършване на пълнолетие и са принудени да се справят напълно сами.

Единственото още по-унизително за тях нещо e наглото отношение на вицепремиера Валери Симеонов, който си позволи скандален език и обидни квалификации по отношение на протестиращите в София жени. Подобно отношение е недопустимо не само за представител на публичната власт, но за всеки човек, който претендира да бъде част от едно цивилизовано европейско общество. Неадекватното и страхливото поведение на министър-председателя също показа, че правителството няма намерение да реши проблемите на хората с увреждания, които са една от най-уязвимите социални групи у нас.

Неадекватната и нехуманна политика на българското правителство спрямо хората с увреждания повтаря грешките на тоталитарните системи, като не предоставя на тази социална група поле за културна, професионална и обществена изява. Дори напротив – тези хора умишлено се гетоизират и така се потъпкват техните права за пълноценен живот. Поради мизерните условия на съществуване техните близки също биват отхвърляни от обществото и често са принудени да се откажат от професията си и личния си живот. Тревожно е, че при тези семейства често се наблюдават конфликти и разпадане на семейните връзки поради непосилно тежките условия на съществуване.

Зелените настояваме България да ратифицира Допълнителния протокол към Конвенцията за правата на хората с увреждания на ООН, който е подписала преди 10 години. Той създава възможности за сезиране на комитета към Конвенцията за евентуални нарушения на самата конвенция в дадена страна членка. Фактът, че този протокол все още не е ратифициран е в нарушение и на решението на Министерския съвет от 2015, според което Допълнителният протокол следваше да бъде ратифициран до 2017 година.

Зелените категорично подкрепяме исканията на протеста за цялостна промяна в политиката към хората с увреждания, както и искането за незабавна оставка на заместник министър-председателя по икономическа и социална политика Валери Симеонов. Призоваваме нашите симпатизанти да подкрепят активно „протеста на майките“ и да изразят обществена нетърпимост към поведението на правителството.