Skip to content

Ново ръководство на “Зелено движение” беше избрано от Националното събрание през почивните дни

Даниела Божинова и Тома Белев са новите съпредседатели на ПП “Зелено движение”, избрани от Националното събрание на партията, което се проведе през двата почивни дни в София.

Даниела Божинова е народен представител в 49-ото Народно събрание, доктор по политически науки. Специалист по демократични процеси, гражданско участие и международни отношения, Божинова е отдаден застъпник на европейските политики и въвеждането на еврото. Тя е също заместник-председател на международната организация Democracy International. 

Тома Белев e лице на природозащитното движение в България, експерт по управление на защитените територии, който през годините е бил заместник-министър на околната среда и водите, директор на Природен парк “Витоша” и председател на Управителния съвет на сдружение “Зелени Балкани”. В момента е експерт към инициативата “Зелени закони” и член на Асоциацията на парковете в България, чийто двигател и инициатор бе от нейното създаване през 2003 г.

Изборът на съпредседатели демонстрира волята на мнозинството делегати ПП “Зелено движение” да провежда принципна и прозрачна политика за опазване на природата и в защита на демокрацията, обвързана с ценностите на европейското зелено семейство.

Координацията на местните органи на партията пое Борислав Сандов, бивш заместник министър-председател по климатичните политики и министър на околната среда и водите в правителството на Кирил Петков през 2021 – 2022 г. 

За съпредседатели на Контролния съвет на партията са избрани дейният застъпник за чистота на въздуха от екологично сдружение “За Земята” Ивайло Попов и Иван Велов – водещ адвокат по природозащитни дела и бивш началник на кабинета на Борислав Сандов в МОСВ. Ковчежник на партията стана Офелия Георгиева, а организационен секретар – Иван Калчев. 

Националното събрание е върховният орган на политическа партия „Зелено движение” – политическата сила, учредена от природозащитници и застъпници за европейска демокрация и човешки права през 2008 г. под името „Зелените“.

„Зелено движение“ е пълноправен член на Европейската зелена партия (ЕЗП) от 12 май 2013 г. Партията е съучредител на обединение “Демократична България” и коалицията ПП-ДБ. В момента има избрани четирима народни представители и заместник-министър в МОСВ. През октомври нейният кандидат спечели изборите за районен кмет на район “Сердика” в София като част от коалицията “Обединени за София”. „Зелено движение“ излъчи общински съветници в София, Пловдив, Асеновград и в няколко по-малки общини.