Признание за зелените политики на България на европейско ниво

Добромира Костова, Съпредседател на ПП “Зелено движение” и общински съветник в Пловдив и Надежда Бобчева, член на Изпълнителния съвет на партията и заместник-кмет на район Оборище в София бяха поканени да представят зелените местни политики, провеждани от партията, по време на Кръглата маса за Централна Европа под егидата на зеления евродепутат Моника Вана. Домакин беше общината на Седми виенски район “Нойбау”, който се управлява от над 20 години от австрийските Зелени. Поканата към тях да участват в този форум като панелисти е висока оценка на работата им по зелените приоритети по подобряване на градската среда в България.

Добромира Костова представи дейността на “Зелено движение” в България, както и гражданското участие на национално и местно ниво, свързани с подобряване на градската среда на живот. Тя постави акцент върху тежката политическа криза с пети поредни национални избори, които създават недоверие у хората в институциите. Въпреки това, “Зелено движение” се очертава като устойчив и предвидим партньор на европейски ниво в още по-широката коалиция, на която е член в момента “Продължаваме Промяната – Демократична България”.

Надежда Бобчева представи работата на нейния екип в изграждане на зелена среда на живот в един от най-старите и населени райони в София “Оборище”. Централният район се отличават с висока степен на населеност, концентрация на офиси на компании и традиционно привлича множество туристи със своите артистични пространства и зелени площи за рекреация. Представени бяха дейностите за разширяване и опазване на градската среда – озеленяване на улични пространства, възстановяване на спортни и детски площадки, както и ремонти на пешеходни пространства.

“За съжаление, тежката парламентарна криза в последните 2 години измества сериозно фокуса от местните политики. А точно правилното и успешно провеждане на местни политики имат най-бърз и осезаем ефект върху живота на всеки човек – те директно влияят върху неговото ежедневие и здравето му. Зелените сме много силни точно в това – чрез директни и видими действия да подобряваме средата на живот – чистотата на въздуха, транспорта, зелената система, зоните за рекреация и спорт, културния и социалния живот”, споделя Добромира Костова.

“Този мандат беше белязан от множество предизвикателства, а пандемията и политическата нестабилност допълнително затрудниха работата на българските общини, защото за да се справим с тях трябваше да отделяме допълнителен ресурс – човешки и финансов. Независимо от това, нито за ден не сме спирали да работим за разширяване и подобряване на градската среда – тя влияе пряко върху здравето и повишава качеството на живот на гражданите”, обобщава Надежда Бобчева.