Skip to content

Гласуван е Законът за възстановяване на природата – това показва, че всеки гражданин има право на глас и всеки глас има значение

Европейската зелена партия изразява задоволство, че Европейският парламент гласува “за” приемането на така необходимия Закон за възстановяване на природата след седмици на нападки от страна на Европейската народна партия.

Съпредседателите на Европейската зелена партия Томас Вайц и Мелани Фогел казват: “Трябва да възстановим природата, за да се предпазим от наводненията и сушите, които идват с изменението на климата. Растенията и дърветата са необходими, за да задържат водата на земята. Дърветата в градските центрове са от решаващо значение, за да се предотврати страданието на хората от горещините”.

“Гласуването за Закона за възстановяване на природата е победа. Политическият трилър с безизходицата в Комисията по околна среда от последните седмици обаче е и предупредителен знак, че в Европейската народна партия има политически сили, които си сътрудничат с крайната десница по отношение на унищожаването на природата и политиката за климата както на национално, така и на европейско ниво”, добавят Фогел и Вайц.

Законът за възстановяване на природата беше приет от Европейския съвет с малка разлика. Правителствата на Нидерландия, Швеция, Финландия, Италия и Полша бяха против. Но за щастие повечето държави бяха “за”.

“Това показва, че всеки гражданин има глас и всеки глас е от значение на предстоящите избори в Испания, Нидерландия тази година и на всички избори в ЕС през следващата година. Без мобилизацията на активистите за климата, неправителствените организации, медиите, групата на Greens–European Free Alliance в Европейския парламент и хиляди граждани, тази съществена част от от “Зелената сделка” можеше да бъде убита тихомълком”.

Източник: Европейска зелена партия