Skip to content

Честит национален празник

Честит национален празник! Настоящите събития ни карат все по-често да си даваме сметка, че свободата не е даденост, а трябва всекидневно и непрекъснато да се отстоява.

За жалост, историческата дата Трети март ежегодно се обвързва със съвременната геополитика и нерядко пада жертва на хибридната война и пропагандата. Това е недостоен начин да се почетат жертвите на освободителната за нас война от 1877-1878-а. Нека си припомним няколко факта:

Поради своето местоположение, Украйна е една от основните бази за формирането на руската действаща армия и когато през 1876-а Александър ІІ издава указ за мобилизация на войските от Киевски, Харковски и Одески военен окръг, в състава им влизат почти изцяло хора с украински произход. Именно тези формирования изиграват решаваща роля във войната с Османската империя и политическата независимост на страната ни.

В отбраната на прохода на Шипка участват 35-ти Брянски и 36-ти Орловски полк, в които служат украинци от Полтава; 4-та стрелкова бригада, съставена от украински селяни от Херсонска област; 53-ти Волински, 54-ти Мински, 55-ти Подилски и 56-ти Житомирски полк на 14-та дивизия, състоящи се от селяни и граждани от Харкивска, Полтавска, Киевска и Херсонска област. Има поляци и финландци също. Главният удар на битките изнасят нашите 5 опълченски дружини, като и братските ни народи.

В руските войски, които воюват срещу Османската империя през 1877-1878 г., има множество украински военнослужещи, а сред тях има немалко офицери и генерали. Голям брой доброволци и випускници от медицински факултети на Киевски, Новоросийски и Харковски университети участват като лекари на фронта.

Наред с това немалка част от военнослужещите в руската армия са от финландски, белоруски и румънски произход. Да не забравяме и важната роля на българските доброволчески опълченски отряди.

Така че още веднъж честит национален празник и вечна памет на всички руски, украински, белоруски, фински, румънски и български воини, оставили костите си по нашите земи за свободата ни! Признателност към всички жертви, независимо от тяхната народност, памет за историята и никакво допускане на съвременна имперска пропаганда на която и да е държава под прикритието на празника.