Адекватният граждански контрол върху големите проекти е пречка пред корупцията

Позиция на ПП “Зелено движение”

Зелено движение категорично подкрепяме връщането на двуинстанционното производство при обжалването на процедурите по държавни проекти от национално значение. Гражданският контрол върху решенията на властта е в основата на борбата с корупцията. Историята показва, че големите държавни проекти винаги са били и с най-големи възможности за кражби. Можем да си припомним АЕЦ Белене, поръчките без никаква процедура за магистрали, които така и не са построени, софийският инсинератор и много други.

Ето защо „претупването“ на контрола върху най-важните проекти е точно обратното на обществения интерес. Излиза, че ако човек иска да си построи малко цехче или да сложи фотоволтаици, съдебният контрол е по-голям, отколкото ако държавата планира да изхарчи милиарди. Защитата на обществото от кражби в особено големи размери е в основата на правовата държава, за която се борим толкова години. Затова и не е случайно, че през 2017 г. пет политически партии, сред които и Зелено движение призовахме президента да наложи вето върху преминаването от дву на едноинстанционно обжалване на ОВОС при големи проекти от национално значение, прието от ГЕРБ и „патриотите“. Тогава Радев ни подкрепи.

След 2017 г. на практика стана достатъчно дадена инвестиция да бъде обявена за „стратегическа“, за да минават скоростно одобрение оценките за въздействие на околната среда и да могат да бъдат обжалвани само на една инстанция. Това е грубо нарушение на принципа за двуинстанционен съдебен контрол върху административните актове в разрез с правото на ЕС. Чрез него чувствително се намалява контролът от страна на съдебната власт и гражданите върху решенията на изпълнителната власт и се накърнява правото на гражданите на здравословна околна среда, гарантирано от Конституцията.

Връщането на двуинстанционното производство беше внесено в парламента още на 3 декември 2021 г. от служебния кабинет. За съжаление, на второ четене в Комисията по околна среда, предложението беше бламирано от всички с изключение на нашия народен представител Зорница Стратиева (единствен представител на Демократична България в комисията) и народния представител от ПП Александър Дунчев.

През последните 2 месеца депутатите и експерти от Зелено движение търсят и предлагат компромисни решения, които хем да ускорят важните за страната проекти, хем да върнат адекватния контрол върху тях. На този етап особена чуваемост липсва. Все още остава малко време за намирането на разумно решение.

С позициите и действията „Зелено движение“ винаги последователно сме се борили срещу посегателствата към околната среда и накърняването на правата на гражданите под маската на инвестиционни проекти. Доказваме го и сега, когато имаме реалната възможност да работим за по-зелена и справедлива България.

НС на Зелено движение