Борислав Сандов и неговите приоритети в работата му като Министър на околната среда и водите и Вицепремиер по климатичните политики

Ето какво сподели днес Борислав Сандов пред Дневник относно неговите приоритети в работата му като Министър на околната среда и водите и Вицепремиер по климатичните политики:

Застрояването по Черноморието в нарушение на Конституцията и законите трябва да бъде спряно, а незаконните строежи трябва да бъдат премахнати. Природата във вече увредените местности трябва да бъде възстановена за сметка на нарушителите.

Бързо трябва да започне реалното изкупуване на частни имоти, в които има застрашени от увреждане редки местообитания – като за начало това ще бъдат степите край Калиакра, за чието увреждане България е осъдена от Европейския съд.

Цел на мандата ми ще е и създаването на нови защитени територии и зони за опазване на морската акватория, както и потенциален нов национален парк в Родопите.

Трябва да осъществим съвместни дейности с горските служби за повече охрана на националните паркове “Рила”, “Пирин” и “Централен Балкан”.

Ще започна работа и по нови регулации в защита на гражданите за пределните критерии и условия за ограничаване на шума, светлината и миризмата в околната среда.

Климатични политики трябва да бъдат интегрирани в работата на всички правителствени институции и да се планират нови подходи за адаптиране към климатичните промени на всяко ниво.

На фона на тежките задачи, сред които 16 активни наказателни процедури от Европейската комисия и 4 дела в Съда на Европейския съюз, очаквам с нетърпение предстоящата среща на европейските министри по околна среда в Брюксел – след като в последните години нито един български екоминистър не е участвал в тези обсъждания на европейско ниво.

Цялото ми участие изгледайте тук: https://bit.ly/3m1R3XM