Борислав Сандов: “Зелената сделка” е пакет от мерки, директиви и финансови инструменти, които ще подпомогнат България

Акценти от сутрешното участие на Борислав Сандов в телевизия Bulgaria ON AIR:

Всичко в ресора, който ми е поверен, има за цел да създаде по-добри условия за живот и да съхрани биоразнообразието и природата. Дълго време министерството гледаше на гражданското общество като на опонент, а това не трябва да е така. През всичките години, в които съм участвал в протести, винаги с колегите ми сме давали алтернатива в рамките на закона.

Голяма част от наказателните процедури в сектор “Околна среда” се дължат на жалби, които ние сме писали до Европейската комисия заради неспазване на европейското законодателство. Сега в министерството трябва да направя нужното, за да преодолеем тези наказателни процедури.

Нулевата толерантност към корупцията започва с пълна прозрачност и диалог. Да имаме всички аргументи на масата и да не остават съмнения, че някой взима решения заради определени интереси.

Ще търсим варианти да обезщетим хората, засегнати от опустошителните наводнения. Най-важното е, че нямаме човешки жертви. Още снощи поисках доклад от басейновите дирекции и установих, че не са изпълнени част от мерките за предотвратяване риска от наводнения. Те изискват ресурс и общините невинаги успяват. Има инструменти, които да дават превантивен резултат. Би трябвало да има санкции към общините, но нека първо да видим как можем да помогнем на хората.

Зелената сделка е пакет от мерки, директиви и финансови инструменти. Трябва да се нагодим към тези политики и да можем да печелим от това. Много е неадекватно, ако мислим, че Зелената сделка пречи на България. При положение, че имаме толкова голям процент гори и такива природни богатства.

Има внос на доста отпадъци в България. Допусна се и внос на отпадъци, които не стават за суровини. Продължаваме да търсим решение на казуса с 210 тона на площадката на ТЕЦ “Бобов дол”. За производството на един продукт отделяме 4 пъти повече отпадъци спрямо средноевропейското. Живеем в линейна икономика: суровини – производство – отпадък, а трябва да я завъртим и да сведем до възможния минимум новите суровините и отпадъците.

Трябва да пазим дюните, дори от палатки. Те са част от богатството на България, с което привличаме туристи. Може леко да се оградят. Ще мислим варианти за промяна на концепцията, свързана с ползването на плажовете и концесионните договори. Можем да създадем огромни ветропаркове навътре в морето.

Трябва да сме сигурни, че ски пистите са безопасни. Това е роля на концесионерите, в добра комуникация с местните власти и държавните институции. В моята част от отговорности не влиза безопасността. Имаме доста на брой писти, които нямат добри съоръжения. Включително лифтът в Банско се задъхва, защото е малък и няма добре създадена организация. Единственият проект за втори лифт обаче е на покойния Боян Петров.

Цялото участие гледайте тук: https://bit.ly/3IOaIEq