Борислав Сандов: България е Европа, няма ние и те

Зелената сделка със сигурност ще се състои, уверен е водачът на зелената евролиста

Водачът на листата на Зелено движение за Европейски парламент Борислав Сандов взе участие в дискусия, посветена на Деня на Европа в Националния студентски дом.

Събитието бе организирано от Съюза на европейските федералисти, Националната студентска конфедерация и Европейското младежко движение. Заедно със Сандов в дебата участваха кандидатите за Европейски парламент Стефан Тафров (ПП-ДБ), Андрей Ковачев (ГЕРБ) и Илхан Кючук (ДПС).

„България принадлежи към класическа Европа, не сме по-малко европейци от други, няма ние и те, трябва най-после да свикнем, че Европейският съюз сме ние“, бе основната теза на зеления кандидат.

„Неслучайно всички страни в европарламента имат квота според населението, а не според брутен вътрешен продукт, политическо влияние или нещо друго. Равноправни сме във взимането на решения и всички народи в ЕС имаме интерес цяла Европа да се развива добре. Затова съществува европейската солидарност, по-бедните страни получават повече от общия бюджет, за да могат да настигнат в развитието си водещите“, разясни Сандов.

Темата за Зелената сделка също бе основна в неговото изказване: „Всички в Европа заедно сме изправени пред много предизвикателства, сред които глобалната климатична криза. За нея обаче няма да чуем много в тази кампания, освен колко лоша е Зелената сделка.

Искам да попитам: колко човека тук знаят, че Зелените всъщност са в опозиция в Европейския парламент? А те са постоянно критикувани заради Зелената сделка. Всъщност Зелените имаха много по-добри политики от вече приетите, а мандатът на Урсула фон дер Лайен в Европейската комисия се провали в прилагането на зелената сделка.

Но Зелената сделка ще се случи, тя няма как да отпадне. Може само да бъде трансформирана в по-добра, но със сигурност ще се състои.

С нея ще бъдем по-здрави, ще имаме по-чист въздух, по-модерна икономика, ще бъдем и по-богати, защото тази модернизирана икономика ще ни даде и по-голяма конкурентноспособност на международния пазар“.

И нещо много любопитно – възобновяемите енергийни източници на чисто пазарен принцип надминават мащаба на тяхното навлизане в сравнение с целите, заложени в зелената сделка“, добави той.

„Безспорно важна тема е продължаването на разширяването на Европейския съюз“, продължи Сандов.

„За съжаление, на Балканите то изглежда няма да се случи така, както си го представяме. При тези изборни резултати в Северна Македония и заявките на победителите, вероятно ще се наложи Албания да се отдели от Македония по пътя към ЕС. За нас в България е важно това да не се случва, но Албания не е виновна, че е изпълнила ангажиментите си за присъединяване, а македонците не го правят.

Сигналите от Сърбия също не са положителни, след като се разбра какво голямо влияние върху сръбската политика има Китай.

Много е важно и какъв ще е сигналът към Молдова –не само заради българската общност там, ами и заради апетитите на Русия като дестабилизиращ фактор. Молдова трябва да получи ясна перспектива за еврочленство, както и Украйна.

За тези страни това ще е огромна подкрепа, защото помним, че когато България бе в предприсъединителния процес неизбежно се случиха много важни реформи, които за съжаление след това загубиха скорост“.

Борислав Сандов засегна и една приоритетна за зелените партии в цяла Европа тема – избирателните права.

„По отношение на младите хора Зелените предлагаме гласуване от 16 г. Това не е изобщо популистко – 16-годишните са много по-добре информирани от 80-годишните, например. Те имат право да изразят своето мнение. Имат право да се чуе гласът им за тяхното бъдеще, те ще са най-засегнати от климатичните промени“.