Борислав Сандов: Българите ще плащат по-скъп ток заради отложената либерализация 

България ще загуби средствата по оставащите траншове на ПВУ, твърди бившият вицепремиер по климатичните политики 

Отлагането на либерализацията на пазара на електроенергия за битови потребители до 2026 г. е неправилно, в нарушение е на европейските правила и принципи и ще доведе до това българите да плащат все по-скъп ток. Така ще бъде и в следващата година, защото предстоящите цени, които ще поиска Комисията за енергийно и водно регулиране, ще са на база на поисканите от въглищните мини цени, които освен това получиха и допълнителна субсидия. Това мнение изрази бившият министър на околната среда и вицепремиер по климатичните политики Борислав Сандов в интервю за „Офанзива с Любо Огнянов“ на Нова Нюз. 

По думите му взетото в едно от последните му заседания решение на Народното събрание да отпуска по 250 млн. лв. на година в следващите 4 години на държавните „Мини Марица изток“ ще бъде обявено от Европейската комисия за нерегламентирана държавна помощ. „Тя е в нарушение на законодателство на Европейския съюз, което казва, че въглищната индустрия не може да бъде финансирана с национални средства след 2026 г. Освен това ще продължаваме всяка година да имаме по над 3000 човека, които ще загиват преждевременно заради въглищното замърсяване (по данни на Световната здравна организация). 

България няма да получи нито второто, нито третото плащане по Плана за възстановяване и устойчивост, убеден е Сандов. Според него страната ни ще загуби и други средства по други финансови механизми на Европейския съюз, като междувременно от данъците на всички българи се наливат пари в една „загиваща индустрия“.

„Вместо да направим плавен преход и да дадем възможност на тези хора да имат добре платена работа в същите региони, ние ще ограничим тези възможности и те ще се озоват пред ръба. Тези предприятия ще генерират все по-високи загуби, независимо, че ги финансираме все повече“, каза още Сандов. И напомни, че подобна сума пари трябваше да е налична и в момента в самите мини, тъй като всяко предприятие, унищожаващо територия, е задължено да рекултивира унищожените терени, като включва тези суми в продажните цени. 

Сандов изрази надежда, че България ще има за първи път зелена парламентарна група и зелен европейски депутат във все по-разширяващото се зелено европейско семейство. 

„Нашите политики останаха в забвение, никой наш законопроект не получи подкрепа да стигне до зала. Пример е опитът ни да защитим плажовете по Черноморието“, обясни членът на Изпълнителния съвет на Зелено движение решението за напускане на коалицията “Продължаваме промяната – Демократична България”.