Борислав Сандов: Нека бъдем отговорни към себе си и другите и не допускаме да живеем в шумна и замърсена среда

Борислав Сандов: “Празниците са време за почивка, уют и веселие. Нека не ги разваляме с излишен стрес и замърсен въздух, породени от пиротехника и гърмежи! Фойерверките, пиратките, зарята и изстрелите с огнестрелни оръжия причиняват огромен стрес за животни и хора, а също така могат сериозно да увредят нашето здраве. Една от основните причини за мръсния въздух в населените места в Коледно-новогодишните дни са именно пиротехническите изделия, в които има редица вредни вещества за вдишване.

Закона за защита от шума в околната среда не дава много възможности за ограничение на тези дейности, а и те трудно се контролират, но все пак местните власти могат да въвеждат определени ограничителни режими, както и да бъдат добър пример за обществото, като не организират от своя страна заря. Обръщам внимание също и на факта, че в населените места, или в непосредствена близост до тях, се намират и защитени територии, за които има изрична забрана за превишаване нивата на шум, с цел да не бъдат обезпокоявани някои защитени видове животни. Такъв е случаят с Пловдив, например, където местната власт в последните години организира новогодишна заря върху защитена територия и по този начин нарушава закона. Допълнително към този факт, Пловдив е сред градовете с най-голямо замърсяване на въздуха, свидетелство за което са и данните в настоящия момент.

България е в процедура на второ Наказателно дело в Европейския съд в Люксембург заради наднормените нива на замърсяване с фини прахови частици (ФПЧ) в 5 агломерации в страната (София, Пловдив, Северна, Югозападна и Югоизточна). Това дело ще завърши с осъдителна присъда и санкции за България, тъй като от 2017-а досега държавата ни не се е справила с този проблем. Тези санкции ще бъдат и за бъдещи периоди, докато не приведем нивата на ФПЧ в тези 5 агломерации под допустимите нива.

Нека бъдем отговорни към себе си и другите и не допускаме да живеем в шумна и замърсена среда. Положителният пример е от основно значение. Особено ако той идва от институциите и политиците. Освен това има алтернативни светлинни ефекти, които нито са шумни, нито пръскат вредни частици във въздуха – ансамбъл от дронове, светлинни прожектори и прочее.”