Skip to content

Борислав Сандов: Разпознавам ядрената енергетика и АЕЦ “Белене” като проблеми, а не като решения

Борислав Сандов в телевизия Bulgaria ON AIR:

Като представител на Зелено движение разпознавам ядрената енергетика и АЕЦ “Белене” като проблеми, а не като решения. Въглищните централи също нямат бъдеще у нас, защото изгарянето на въглища причинява климатичните промени и е най-големият фактор за парниковите газове.

Трябва да свалим розовите очила по отношение на изпълнението на европейските ни задължения. В почти всички компоненти на околната среда срещу страната ни има наказателни процедури и към момента те са 18. Има внесени законопроекти, с които да отпаднат 3 от тях. Ангажиментът, който съм поел, е до средата на годината да паднат 6 от наказателните процедури, а до края на годината – половината от всичките.

Във връзка с недоволството на служителите от НИМХ по преместването му от МОН в МОСВ искам да отбележа, че се сменя само принципалът на института, но не и числовият състав. Според мен е имало политически мотивирани действия, за да се стигне до обявените миналата седмица протестни действия. Имам надежда, че след като Законът за водите към МОСВ бъде приет, служителите ще разберат, че тази промяна ще бъде полезна за работата им.

По казуса със строежа на Алепу предстоят действия на РДНСК, които трябва да се съгласуват с МОСВ, за да се възстанови теренът, като най-доброто решение би било да се засипе с пръст цялата конструкция и отгоре да се засадят местни видове.

За да можем да използваме ефективно всички пари от текущата Оперативна програма “Околна среда”, започваме национална кампания по залесяване чрез засаждането на 100 милиона дървета до 2030 година. По този начин България се присъединява към кампанията на Европейската комисия за засаждане на 3 милиарда дървета до 2030 г. в рамките на Европейския съюз. Ще се организира засаждането не само в горски територии, а покрай пътища, в градовете и крайградските райони, както и в територии, които са земеделски.

Цялото участие вижте тук: https://bit.ly/3sQXxvg