Борислав Сандов

Борислав Сандов

Борислав Сандов е роден в родопския град Мадан в края на 1982 г. Завършва своето висше образование в СУ “Св. Климент Охридски”, специалност География, след което специализира “Климатични промени и управление на водите”. От 2006 до 2008 г. е Зам.-председател на Студентския съвет. В това време учредява Университетски клуб за екология и устойчиво развитие UNECO.

През 2008 г. Борислав Сандов 
е сред учредителите на ПП “Зелените” (сега “Зелено движение”), като от 2012 до 2015 и от 2018 до сега е неин Съпредседател. От 2015 до 2018 г. е Съпредседател на мрежата на Балканските Зелени. От учредяването му през април 2018 до сега е член на Председателския съвет на “Демократична България – обединение”.

През последните 15 години Борислав Сандов има ключова роля в десетки кампании и протести в защита на околната среда, човешките права, демокрацията и устойчивото развитие. Той е в координационните звена на кампаниите за забрана на ГМО в земеделието, фракинга за шистов газ, изграждането на АЕЦ “Белене”, презастрояването на защитени зони по Черноморието, разширяването на ски-зоната в Пирин и др.

В същото време той усилено работи за модернизацията и евроинтеграцията на България, енергийната диверсификация и демократизация, ограничаване на индустриалното замърсяване и ограничаване нивата на парникови газове, разширяване дела на биоземеделието и биопродуктите, насърчаване формите на алтернативен и устойчив туризъм.

През 2021 г. е избран за народен представител в 45-ото и 46-ото Народно събрание и става председател на Комисията по околна среда в последното.

От 13 декември 2021 г. Борислав Сандов е Министър на околната среда и водите и Заместник министър-председател по климатичните политики.

Добавете тук текста на заглавието

Борислав Сандов в социалните мрежи:

Новини и позиции