Борислав Сандов: Всички се упражняват върху зелената сделка, а малцина я разбират

Въпреки нежеланието за реформи, декарбонизацията вече се случва

Водачът на евролистата на Зелено движение Борислав Сандов гостува в „Денят започва“ на БНТ. Основната част от разговора бе насочена към Европейския зелен пакт или, както популярно се нарича, Зелената сделка. Ето какво сподели с ТВ аудиторията зеленият кандидат:

Всички се упражняват върху зелената сделка, въпреки че малцина я разбират.

Аз съм имал възможността да работя по тази тема, както в експертната ѝ част, така и в чисто политическата. Като министър на околната среда съм отговарял за приложението на Зелената сделка в България.

Искам да напомня обаче, че нашата група в Европейския парламент – Зелените, е в опозиция. И тя имаше много по-адекватни предложения, които щяха да минимизират проблемите, които с които сега се сблъскваме. Но те не бяха чути от мнозинството в Европарламента.

Сделката може да бъде подобрена, но в никакъв случай ревизирана, защото няма как по друг начин да изпълним ангажиментите, които сме поели на глобално ниво. А те са свързани с най-голямата криза пред човечеството.

В предизборния дебат не чуваме основните проблеми. Завъртаме се в местни боричкания, управлява ни скандалът като начин на комуникация, но вместо това трябва да се насочим към решенията, които да предотвратят големите кризи. Най-голямата безспорно е климатичната.

Ако вчерашната буря в София ни се струва брутална, това всъщност беше нещо съвсем малко.

Европейският съюз се опитва да бъде лидер в климатичните политики, но на практика не е така. Има седем държави извън ЕС, които са със 100% възобновяеми енергийни източници и не произвеждат никакви емисии.

В исторически план Европа е най-отговорна за увеличаването на температурата заради мощната си индустриализация в миналото.

Не бива да си представяме Зелената сделка като разходи. Тя включва и много приходи. Най-голям дял на инвестициите на глобално ниво се пада на технологиите за производство на енергия от ВЕИ и за нейното съхранение и транспортиране. Там са насочени и най-големите иновации.

В България трябва да привличаме такива инвестиции от частния сектор, а не само да наливаме публични средства в една отмираща индустрия, която отгоре на всичко трови населението. Официалната статистика на Световната здравна организация гласи, че заради изгарянето на въглища в България преждевременно умират 3000 човека на година. Това е като война, разбирате ли!

Заради постоянната политическа криза, непрекъснатите избори в страната, политическите сили се поддават на популизъм и не смеят да правят реформи, а това е жалко. Най-жалкото е, че две Народни събрания приемат декларации, че трябва да променим Плана за възстановяне и устойчивост и да се откажем от реформата за декарбонизация, която изисква намаляване на емисиите с 40% до 2026 г. Само че тези 40% ние ги постигнахме вече! Въпреки декларации и нежелание за реформи, само чрез силата на свободния пазар. Вече имаме енергия от възобновяеми източници, която е 2-3 пъти по-евтина от тази от въглищата.