Зелено движение ще работи за привличането в България на Европейската агенция за сигурност и реакции при кризи 

Зелено движение работи активно за откриването и привличането в България на Европейската агенция за сигурност и реакции при кризи. Тази идея коментира в рамките на предизборен диспут по БНТ Георги Стефанов, водач на листата на Зелено движение в 25-и МИР- София и кандидат за представител в Европейския парламент. 

Той припомни, че след Брекзит страната ни се опита, но не успя да привлече Агенцията по здравето и България е единствената страна, в която няма седалище нито една европейска институция. Този факт Стефанов обвърза с това, че заради срасналата се през последните години с управлението на държавата корупция европейските партньори нямат доверие към нас. 

„Тази европейска агенция за сигурност и реакции при кризи е от ключова важност по две направления. Първо, защото живеем в този размирен регион на Балканите, в близост до Русия и Близкия изток. И защото Европа е най-засегнатият континент от климатичните кризи и ние страдаме и плащаме двойно по-висока цена от другите континенти“, каза Стефанов. 

България трябва да прескочи научените уроци от грешките на Западна Европа и това да ни позволи да се изстреляме напред, за да не сме на дъното на всички негативни класации

Георги Стефанов

Не е визионерско да спорим дали да запазим въглищните централи, или не, а да дебатираме как искаме да изглежда България през 2040 г., е мнението на зеления експерт и кандидат-депутат. 

„България трябва да прескочи научените уроци от грешките на Западна Европа и това да ни позволи да се изстреляме напред, за да не сме на дъното на всички негативни класации. Пример е развитието на икономиката. Нашата икономика е 3,8 пъти по-енергийно интензивна от средноевропейските нива и това е част от основните причини за това заплатите да са ниски… Ако търсим начин да модернизираме и политиката, и икономиката, това ще привлече достатъчно инвестиции, така че да не повтаряме икономическите грешки. Това е начинът България бързо да навакса това изоставане“, каза Стефанов.

По думите му Европейският съюз е лидер на глобално ниво по направление на зелените политики, а европейският зелен пакт е планът на действие на ЕС за модернизация и трансформация на икономиката. Фактите показват колко милиони работни места са създадени през последните две десетилетия, откакто същност ЕС е този глобален лидер. „Това показа и правилния път и посока на развитие на Съюза, а цялата модернизация – всичките нови технологии, особено за намаляване на въглеродния отпечатък на въглеродно интензивните производства, е начинът да правим икономика и бизнес, без да разчитаме на изкопаеми ресурси – такива, с каквито Европейският съюз не разполага“, добави още Стефанов. 

Зелено движение ще работи за това до 2040 г. Европа да стане континент, който базира своите енергийни нужди на геотермалната, на слънчевата и вятърната енергия, на разнообразието от различните възобновяеми енергийни източници. „Това е начинът да намалим икономическите течове и да повишим доходите“, каза Стефанов и припомни и един негативен факт – всяка година 3000 души в България преждевременно умират от изгарянето на въглища, а 18 000 души – от замърсяването на въздуха. 

„В тази връзка ние искаме да направим енергетика, която да работи за хората,  стига толкоз монополи. Новата енергетика на бъдещето е хората да станат производители“. 

Нито един евродепутат не може да промени нищо, ако не намери подкрепа в своето европейско политическо семейство, поясни още кандидат-депутатът и припомни, че ПП „Зелено движение“ е единствената българска зелена партия, която е член на Европейската зелена партия.