Борислав Сандов: Зелените политики не носят бедност, а обратното – богатство 


Във въпроса „Природа или развитие на регионите“ няма „или”, защото единствено със съхранена природа може да се изгради здраво общество. А единствено здраво общество може да направи силна икономика. Тази теза разви в предаването „Още от деня“ по БНТ Борислав Сандов, водач на евролистата на Зелено движение и кандидат-депутат в 22 и 23 МИР. 

Доказателство за това е дори сам по себе си фактът, че в Европа Зелените са част от управляващата коалиция в държави като Германия, Ирландия, Белгия, Люксембург, Австрия, Испания – все богати държави. 

Запитан за „неясното бъдеще“ на въглищните централи, Сандов отговори, че то е напълно ясно и въпросът е не дали ще бъдат затваряни ТЕЦ-овете на въглища, а кога ще се случи това.

„Българските политици трябва да спрат да лъжат хората в региона, че е възможно това да бъде пропуснато. Пазарната ситуация е такава“, каза още бившият министър на околната среда и водите. 

Той разясни и процеса по плащане на въглеродните емисии – предприятията, които емитират емисии, следва да купуват квоти, с които да ги компенсират. Те ги закупуват на европейския пазар. Впоследствие натрупаните средства се разпределят между държавите. България всяка година получава над 2 млрд. лева от тези емисии, а тези средства отиват във фонд „Енергийна сигурност“, който тази година заради по-ниските цени на емисиите изпитва проблеми. Идеята на въглеродните емисии обаче е когато дадено предприятие емитира емисии, средствата да отиват за мерки за предотвратяване и за нови технологии.

Тъкмо това, за съжаление, не се случва в България. Вместо за това, средствата се влагат във фонда, който „кърпи“ дупки в енергетиката, която поддържа непазарно производство, като въглищата. 

България се превърна в нетен вносител на електрическа енергия, още преди да е затворила въглищните централи, така че затварянето им не може да се посочва като причина за това. Причината е, че навън се произвежда евтин ток от ВЕИ източници, а въпросът е защо страната ни го внася, а не го произвежда.  

„Не говорим просто за замяна на един голяма енергиен източник с друг. Говорим за енергийна демокрация, хората трябва сами да произвеждат енергията си – на своите покриви. Трябва да използваме всички вече нарушени терени – това са кариери, стари мини, депа… и да ги покриваме с фотоволтаични централи и това да става по един принцип, при който икономиката и пазарът се развиват, да има конкурентност“, каза още Сандов. 

Не говорим просто за замяна на един голяма енергиен източник с друг. Говорим за енергийна демокрация, хората трябва сами да произвеждат енергията си – на своите покриви.

Борислав Сандов

Страната ни е осигурила огромни средства за това миньорите да намерят работа в друг сектор в същия регион. Средствата трябва да отидат към нови производства в същите региони, защото иначе хората там биха останали без работа. 

Зелено движение напусна коалицията ПП-ДБ, защото в нея постепенно е започнала да се губи демократичността, а решенията – да се вземат във все по-тесен кръг. 

Ако имаше възможност Демократична България да се яви самостоятелно като коалиция от 3 партии – така, както беше учредена, вероятно нашето решение би било да продължим в този формат“, каза Сандов. И изрази надежда обществената подкрепа, която партията му получава, да се превърне и в електорална.