Даниела Божинова: Сегашният голям коалиционен формат бе отвъд възможностите ни за компромиси и гъвкавост


Големият формат на коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“ беше отвъд възможностите ни да правим компромиси и да сме политически гъвкави. Това не донесе резултати нито в природозащитната, нито в правосъдната област, определено не допринесе за демократичните процеси в страната. Зелено движение очакваше по-добро темпо, повече реформи и повече постижения. С това съпредседателят на „Зелено движение“ Даниела Божинова обясни решението на партията ѝ за напускане на коалицията ПП-ДБ в интервю за „Евронюз България“. 

„Наложи се няколко пъти да изтегляме важни наши законодателни предложения в името на някакви оперативни цели – например заради бързане за второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост, а нямаше време за посрещане на наказателната процедура в област „Биоразнообразие“, каза Божинова. „Оставаме с неудовлетворението, че всичко, което сме правили като компромис и опит да играем отборно и да сътрудничим, не е донесло съществени резултати в политиките, които ни интересуват и са в обществен интерес“, каза още съпредседателят на Зелено движение.   

Липсата на резултати, неефективността на коалицията, нейното устройство и мястото и ролята на Зелено движение в нея, неспазването на коалиционното споразумение и известното сътрудничество с ДПС са сред причините, които според Даниела Божинова са принудили организацията да вземе решение за излизане от сегашния формат. 

„Не одобрявахме факта, че не се взема предвид мнението на коалиционните партньори, когато се разговаря с външни политически сили“, коментира тя. И припомни, че в своята история Зелено движение винаги е било неопортюнистко и не е държало да участва в управлението на страната на всяка цена.