Скандалните промени на Закона за опазване на околната среда са на път да бъдат приети

Скандалните промени на Закона за опазване на околната среда, които предизвикаха протести през уикенда, са на път да бъдат финално одобрени от Народното събрание, след като в сряда бяха подкрепени от Комисията по икономическа политика и иновации. 

„Изключително порочна практика е начинът, по който се правят тези изменения“, каза пред комисията Борислав Сандов от Зелено движение.

Това става чрез друг закон между първо и второ четене, от депутати от комисия с друг профил и без обществено обсъждане и при липсващ кворум. Така се  изменят текстове, които имат ключово значение за редица важни процедури в държавата, а именно – тези за опазване на околната среда.  

Предложенията рязко противоречат на европейското законодателство и европейските практики и всъщност ще блокират допълнително Плана за възстановяване и устойчивост, каквато явно е целта на ГЕРБ и ДПС, които подкрепиха промените в комисията. 

„С направените предложения да отпадне нормалната практика за две инстанции на съдебен процес по такъв тип дела даваме лош сигнал, че България не уважава правата на българските граждани за достъп до такова правосъдие и дори ги понижава – няма друга част от правото, която да подлежи на една инстанция на съдебен контрол. Невъзможността за апелация лишава българските граждани от основни демократични права“, подчерта Сандов пред депутатите.

Според съпредседателя на Зелено движение Тома Белев евентуално увеличение на сроковете за действие на решенията за преценка на необходимостта от Оценка на околната среда (ОВОС) и на самата ОВОС ще предизвика фактическо спиране на инвестиционния процес в България. Той подчерта и нестихващото желание на инвеститорски асоциации за неотчитане на кумулативното въздействие на множество енергийни, ветроенергийни и соларни проекти, които са правени на фазата на екологична оценка.  

Според Белев именно пет години е максималният смислен срок, особено при големи проекти. Същевременно той обърна внимание, че при повечето процедури по ОВОС се провежда задължителна оценка за съвместимост с целите на Натура 2000, а съгласно директивата за хабитатите тя се взима само на базата на актуална научна информация. Тома Белев спомена и за делото „Гората Беловежа“, което Полша загуби пред Европейския съд. При него стана ясно, че дори тригодишна информация се счита за неактуална. „Представете си, ако трябва в момента да вземате решения на база информация от преди 15 години“, обърна се Белев към народните представители.

По думите му всички положителни решения, които са изпълнени след 2016 г. включително, ще трябва да бъдат спрени и да бъдат върнати за нова процедура. А това без съмнение ще предизвика спиране на икономиката. 

„Както стана ясно, има съдебна практика в Съда на европейската общност по отношение на процедурите за оценка за съвместимост и това, че техният срок с оглед на актуалността на информацията не би следвало да бъде повече от три години”, каза от своя страна Андрей Ковачев, представител на Сдружение за дива природа „БАЛКАНИ“ и член на Националния съвет на Зелено движение. По думите му едно евентуално удължаване би нарушило нормите на европейското законодателство, а последиците няма да бъдат добри. „Такова хоризонтално нарушение е извън съответствието на изискванията на директивите, а всеки финансиран с европейски пари проект, който изисква ОВОС и оценка за съвместимост, може да бъде оспорван пред европейски съд”, добави Ковачев. 

В крайна сметка с леки промени (удължаване на срока от 5 на 10, вместо на 15 години) предложенията бяха приети в ресорната комисия с гласовете на депутатите от ГЕРБ и ДПС. Няма да е абсолютна изненада, ако този законопроект се появи скоро за окончателно гласуване в пленарна зала.