Георги Стефанов: Зелената сделка категорично не е провал, но може да се подобри

Т. нар. Зелена сделка категорично не може да се нарече провал, това са глобални действия и амбиции. Това мнение изказа в интервю за предаването Говори сега” на БНТ Георги Стефанов, член на Изпълнителния съвет на ПП „Зелено движение“. Стефанов припомни, че Европа изостава от САЩ и Китай по ниво на иновации и икономически целесъобразни решения за декарбонизация и ще продължи да го прави, ако е силно зависима от изкопаеми горива. 

На глобално ниво промяната вече е факт – през миналата година 40% от глобално произведената енергия вече не са базирани на изкопаеми горива. 

Коментирайки пазара на електрически превозни средства, Стефанов заяви, че е критично важно европейският автомобилен сектор да навакса изоставането си на терена на технологиите за батерии и електрически превозни средства. По думите му глобалният пазар на тези технологии (батерии, водород и др.) се развива изключително бързо, а цените постоянно се понижават. 

„Въпросът е дали Европа ще успее да защити своя бранш и да влезе в този сектор на пазара, или след 10 години всички ние ще купуваме китайски електромобили, както сега купуваме китайски фотоволтаични панели“. Ако се случи второто, това ще е пагубно за сериозни сектори и индустрии в цяла Европа. 

480 000 души на година умират в Европа от замърсяването на въздуха, от тях умиращите заради само свързаното с транспорта замърсяване на въздуха, са 50 000. Според Стефанов трябва да се замислим и за тази статистика, защото тя повишава разходите за здравеопазването. Когато това се съпостави с другите фактори, е повече от ясно, че бъдещето е в тази посока. 

Въпросът е дали Европа ще успее да защити своя бранш и да влезе в този сектор на пазара, или след 10 години всички ние ще купуваме китайски електромобили, както сега купуваме китайски фотоволтаични панели

Георги Стефанов

Европейската зелена партия губи 17 депутата в Европейския парламент, като това се дължи преди всичко на по-слабите резултати в Германия и Франция, отчете Стефанов. За сметка на това обаче много повече страни имат зелени представители, като по този начин зелените политики стават много по-масови. 

Зелено движение има своя дългосрочна визия за промяната на света и живота на хората. „Не изпадаме в популистки крайности, както го правят други в България и не само. Ние защитаваме основни ценности – демокрация, икономическо развитие, опазване на бъдещето на децата“, поясни още политикът. 

Две основни причини подчерта Стефанов за самостоятелното явяване на Зелено движение на изборите – факта, че партията принадлежи към различно от това на партньорите си европейско семейство, както и това, че през последните 10 месеца имаше много погрешни решения в контрапункт на позициите на партията.