Европейският закон за възстановяване на природата вече е факт!

ПЪРВИЯТ ПО РОДА СИ АКТ БЕ ПРИЕТ СЛЕД ДЪЛГИ ПЕРИПЕТИИ

Законът за възстановяване на природата, който бе приет на 17 юни от Европейския съвет, има за цел да съживи увредените екосистеми и да даде тласък на биоразообразието в Европа.

Той е първият по рода си законодателен акт с такъв тематичен и географски обхват.

Заложените в него стъпки са възстановяване на минимум 20% от увредените натурални хабитати до 2030 г. и пълно възстановяване на всички екосистеми до 2050 г. със специално внимание върху тези, които имат потенциал за задържане на въглеродния диоксид и намаляване на глобалното затопляне.

Това се отнася за блата, реки, гори, ливади, градски и морски екосистеми с всички животински и растителни видове в тях.

Освен във възстановяването на биоразнообразието, смисълът на закона е да се използва силата на природата за изчистването на водата и въздуха, опрашването на растенията, гарантирането на хранителната сигурност и предотвратяването на бедствия.

Този закон бе предложен за пръв път от Европейската комисия още през 2022 г. и се очакваше да бъде приет в края на 2023 г.

Тогава обаче консервативните европейски правителства блокираха и отложиха приемането му на фона на фермерски протести в различни страни, като не бе постигнато необходимото мнозинство от държавите, представляващи 66% от европейското население.

Така до последния момент законът висеше на косъм в Съвета на министрите по околната среда, като Италия, Унгария, Нидерландия и Финландия бяха против, а Белгия се въздържаше поради липса на консенсус между своите регионални правителства.

В крайна сметка, австрийският министър Леоноре Гевеслер, представител на Зелените, наклони везните с вота си в подкрепа на акта, въпреки указанието от премиера си да се въздържи в гласуването. „Моята съвест еднозначно ми казва: когато са заложени здравето и щастливият живот на следващите поколения, се налагат смели решения“, коментира вота си тя.