“Граждани срещу мафията” – среща на кандидатите на Зелено движение в Павликени

(на снимката: Пенчо Пандъков, Венцислав Златев, Борислав Сандов, Михаела Игнатова)

Екологичните проблеми, които ще причини заводът за изгаряне на отпадъци в село Върбовка, недостигът на питейна вода и зелените политики бяха в основата на срещата, озаглавена “Граждани срещу мафията”, на кандидатите за Европейския парламент и за 50-ото Народно събрание на ПП “Зелено движение” в Павликени.

„Борбата ни срещу завода е борба срещу корупцията“, коментира Венцислав Златев, кандидат за народен представител от “Зелено движение” във великотърновската листа.

Бившият вицепремиер и министър на околната среда Борислав Сандов, който е водач на европейската листа на Зелено движение, през 2022 г. активно се намеси след сигналите на жителите на Павликени и региона, които предупредиха за екологичната катастрофа. Последва смяна на директора на Регионалната екологична инспекция. Казусът е пред Върховния административен съд и засяга развитието на Великотърновска, Габровска, Ловешка и Плевенска област.

„Когато гражданското общество е силно, тогава и влиянието върху властимащите за защита на гражданските интереси става непреодолима сила“, коментира Михаела Игнатова, кандидат за народен представител от “Зелено движение” във великотърновската листа.

Великотърновската листа на Зелено движение е съставена от граждански активни хора от различни обществени сфери. „Ние не сме еколози, с които да плашат хората, ние сме хора с амбиции да подобрим средата, в която живеем с нашите деца“, заяви хидробиологът Пенчо Пандъков, водач на листата, и призова:

 “Гражданите трябва да бъдат по-политизирани. Политиката е най-важната гражданска борба, защото от нея зависят всички наши други дейности, средата, в която живеят децата ни, и възможностите да се развиваме. Не искам да съм плашило в своето родно място и виждам в Зелено движение, в неговите симпатизанти възможност да бъдем общност, да бъдем силни, да бъдем забележими”. 

Достъпът до питейна вода е сред основните проблеми на павликенските села, които са на драстичен воден режим. Активно се работи язовир “Александър Стамболийски”, който функционира за производство на електроенергия и за напояване, да се използва и за водоснабдяване, коментираха кандидатите на Зелено движение.

„Достъпът до питейна вода е допълнителният приоритет, определен от гражданите в политическата платформа на Европейските зелени. Те са четвърта политическа сила в Европейския парламент и Зелено движение е представителят им в България“, подчерта водачът на евролистата Борислав Сандов и посочи, че 60% от питейната вода у нас се губи по мрежата.

 ПП “Зелено движение” е с номер 29 в бюлетините.