Александър Дунчев: Моята битка вече не е за горите, а срещу корумпираната власт 

Александър Дунчев, най-известният сред българските политици защитник на българските гори, вече има нова битка. И тя не е за горите сами по себе си, а срещу „корумпираната власт, която превзема Народното събрание“. Това разкри самият Дунчев, който е водач на листата на Политическа партия „Зелено движение“ в 26 МИР – София област и 1 МИР – Благоевград за парламентарните избори, в интервю за БНТ

„Аз имам законопроекти [по темата] още от преди 2-3 години, когато бях депутат и ги внасях, но никой не се интересуваше от тях. Така че постепенно разбрах, че не е проблемът нито в горите, нито в горските, които ги управляват. Проблемът е в политиците“, каза Дунчев. 

По думите му след омерзението си от политиката през последните години и след оттеглянето си на село започва да получава обезпокоителни обаждания от хора със сигнали за увеличаване на добива на дърва за огрев, за вкарване на дългосрочни концесии в дърводобива, политически чистки в стила на ДПС и ГЕРБ. Според Дунчев това се е случвало и в последните години по време на правителства на ПП-ДБ.

„Проблемът тук не беше в сглобката сама по себе си, нито в Борисов или Пеевски. Проблем е, че отзад има едни задкулисни сделки. Никой не знаеше на кого е министърът на вътрешните работи никой не знаеше на кого е министърът на земеделието, тоест виждате как това задкулисие прояжда самата идея да се справим с корупцията“, поясни още Дунчев. 

Самият той е водил между март 2022 г. и януари 2023 г. вътрешна битка за промяна на начина, по който се избират кадрите в „Продължаваме промяната“. Дунчев напуска партията през март 2023 г., а малко по-късно подновява членството си в ПП „Зелено движение“, с чиито членове води битките си за българската природа от над 20 години. 

Като народен представител в 47-то и 48-то Народно събрание Александър Дунчев e задал най-много въпроси от всички депутати, разкривайки постоянно схеми в различни области. За него обаче е странно, че министрите в кабинета на Николай Денков не са продължили с разкритията в различните области. 

Борбата срещу корупцията започва със смяната на лидерите, които управляват с безпринципни подходи“, каза Дунчев. 

Приоритетите на Зелено движение, част от Европейската зелена партия, са свободата на гражданите, мирът в Европа и в този смисъл разширението на ЕС към Украйна, Молдова, Босна и Херцеговина, Северна Македония и Албания. Природата и климатът, разбира се, също са приоритетни теми. Третата основна лична битка на самия Александър Дунчев е за защита на горските, на малкия и средния бизнес срещу олигарсите, техните фирми и политическите им опекуни.