Иван Калчев-Глиги: В Зелено движение стоим с дела зад позициите и принципите си

Историята, за съжаление, вместо да служи за урок, има свойството да се повтаря. Рядко в детайлите, често в общата картина, и винаги – като фарс или гротеска.

Политическият инстинкт ми казва, че (и за още по-голямо съжаление) световната история на XXI век се очертава да повтори тази на XX-ия: предстоят ни десетилетия на кризи, войни и диктатури и на упадък на демокрацията, морала, ценностите и грамотността.

В България не сме се върнали чак с век назад, а само с десетилетие. Протестната вълна е отминала и обществената енергия е намаляла, съдебната реформа се е провалила, Борисов и Пеевски са победили, демократичното обединение се пренарежда – някои отиват след тиренцето на ГЕРБ, някои избират постовете и облагите (или се пречупват от заплахите), трети избират достойнството пред унижението, останалите продължават по инерция, но с угаснал двигател.

Лидерите на демократични и реформаторски партии дължат на избирателя си (заедно с други неща) честност. Освен това е важно с времето да натрупват политически усет. И тъмната страна на политиката се бори чрез осветяване, а не отвътре. Няма как да биеш Буда и Шиши в тяхната игра на тайни договорки, които после се представят като политики.

С извинение за руския ми – про…хме и конституцията, и съдебната реформа. Демократичният избирател очакваше да премахнем изобщо позицията на главния прокурор, а не да сменим един с друг и да създаваме “прокурор за разследване на главния прокурор”, нито прокурор за разследване на прокурора за раследване на главния прокурор. Няма значение кой е на върха на купчината, абсолютната власт развращава абсолютно. А знаете ли, че частният наказателен иск е присъствал в най-първата програма на Зелено движение (тогава под старото си име), години преди Кристиан Таков да заговори за приватизация на обвинението?

Демократичният избирател очакваше да премахнем изобщо служебните правителства, защото за тях никоя партия не носи политическа отговорност. Вместо това ги подарихме на ГЕРБ, и то по такъв начин, че и президентът да не носи отговорност. Без служебни правителства правителството в оставка продължава до съставянето на ново и политическата сила, която го е излъчила си понася ефектите от провежданите политики по най-директния начин – на изборите.

Демократичният избирател очакваше честност при издигането на министри и прозрачни процедури при попълването на регулаторите, вместо това получи Калин Стоянов и Десислава Атанасова.

Като стана въпрос за регулатори – очаквахме и Кошлуков да стане само зрител на БНТ, и Волгин да излъчва само в Тикток, и да разберем кой в ДАНС контролира българския Фейсбук. А едно време България беше сред страните с най-бърз (ама и евтин) интернет в света, спомняте ли си? Сега можеш да избираш между същите нелоялни практики на единия или другия мобилен оператор.

Зелените демократични избиратели, а и всеки разумен гражданин, очаквахме фотоволтаици да се слагат първо по покривите на сградите, а чак в краен случай – върху земеделска земя. И да се ремонтира Чаира, а не да се строи Белене. И ако ще има перки в морето – да не се фаворизират конкретни инвеститори. И незаконно построените инфраструктурни проекти да се разследват, а не легализират.

Мога и още да изброявам за политиките, но ще тегля чертата – присъствието на един министър Тагарев в правителството не оправдава изпирането на Борисов и Пеевски като “евроатлантици”. Борисов, заедно с всичките си теменужки, които са получавали указания за Турски поток директно от Москва, трябва да се нареди до Путин на скамейката в Хага. Мутрите разбират само от сила – и затова комисията за разследване на Турски поток трябваше да се създаде в първите дни на работата на парламента, а не в последните.

Аз също дадох гласа си за това да не се явим на изборите в ППДБ и за това ми решение надделя един основен аргумент – когато излезем по площадите в кампания да мога да ви погледна в очите и да ви кажа, че ако гласувате за мен, с преференциите ви няма да влезе някой, от когото после да се срамуваме.

Очаквам и разочарованите от ППДБ избиратели да са доста повече от 4-те процента, необходими за влизане в парламента. От нас в Зелено движение са гаранциите, че стоим с дела зад позициите и принципите си, че ще включим доказалите се граждански представители в листите, че нямаме скрити спонсори и зависимости. Останалото зависи от демократично и проевропейски настроените избиратели.