Иван Калчев: Зелено движение е наследник на екологичното движение, което задвижи промените към демокрация 

Зелено движение е наследник на онова екологично движение, което през 80-те и 90-те задвижи промените към демокрация в България. Това мнение изказа в интервю за „Контракоментар с Асен Генов“ организационният секретар на партията Иван Калчев, който е и кандидат-депутат в 23 и 24 МИР. 

„Осъзнаваме опасността от залитането вляво и може би сме единствената европейска зелена партия, която не казва, че е лява“, каза още Калчев. 

По думите му зелената идея въплътява в себе си две основни идеи – свободата от това някой да ти вкарва в тялото вещества, които не искаш, като замърсен въздух или храна с пестициди например, както и „свободата да управляваме общите части на къщичката ни, наречена държава, в обща полза, а не в частна“. 

„Ако в Зелено движение всички бяхме на едно мнение, нямаше да има нужда от политически дебат, дискусия, философски аргументи. Може би политически дебати няма в ГЕРБ, в ДПС, но в Зелено движение има“, коментира още Иван Калчев. 

По думите му Зелено движение остава естествен партньор на Демократична България, независимо от факта, че за тези избори се явяват поотделно. „В центъра на София сме едни и същи хора, независимо дали сме от Зелено движение, ДСБ или Да, България. Много от тях са гласували за нас. Заедно сме били по всички протести – екологични, за правосъдие…“, поясни Калчев. 

По думите му начинът на вземане на решения в рамките на парламентарната група на ПП-ДБ е променил мнението му за това как Зелено движение да се яви на изборите. „Ние, като най-малък партньор, се размивахме с времето. Една партия, ако не се явява на избори, започва да губи тренинг“, добави още той. И даде пример за незачитане на мнението на малкия партньор – народните представители от Зелено движение са настоявали в Конституцията като основно човешко право да влезе и правото на чиста и здравословна околна среда. Което в крайна сметка не стана. 

Каузата ми бе каузата на свободата. Да помогнеш дори на по-силния (от нас), когато е нападнат несправедливо

Иван Калчев

Хоризонтът на политиката и в България, и в чужбина, все повече се съкращава, каза още Иван Калчев. По думите му едва ли някой политик от легитимните демократически субекти има план за след изборите. Демократично настроените хора отсега трябва да знаят кой ще е кандидатът им за президент, настоява Калчев.  

Той е вероятно единственият кандидат за народен представител, който се е бил на фронта – на страната на Украйна. „Каузата ми бе каузата на свободата. Да помогнеш дори на по-силния (от нас), когато е нападнат несправедливо. Каузата е и в това, че Русия ни е обявила за неприятелска държава още преди да замина. И колкото по-далече от България е линията на фронта, толкова по-голяма е вероятността и тук да има мир, а не да получим Варненск и Бургаск“, каза още Калчев. 

По думите му е било добре, че България е дарила БТР-и на нападната Украйна, но Киев се надявал да получи произведените в самата Украйна стари гаубици, които иначе страната ни ще трябва да нареже на скрап.