Skip to content

Конституционният съд защити българската гора

На 28 март 2024 г. Конституционният съд единодушно отхвърли искането за отмяна на разпоредбата на Закона за горите, забраняваща застрояване на заменените бивши държавни гори, съобщиха от гражданската инициатива Зелени закони.

По време на правителството на Сергей Станишев голяма част от държавния горски фонд бе заменен с частни имоти. Тази корупционна практика, известна като „заменки“, бе приета от Европейската комисия за непозволена държавна помощ, като комисията води дело срещу България за неизпълнение на нейното решение за възстановяване на помощта.

Междувременно Висшият адвокатски съвет сезира Конституционния съд за противоконституционност на забраната на застрояването на заменените гори.

Решението на КС, отхвърлящо този иск, бе определено като „огромна победа на демокрацията и волята за опазване на българската природа“ от съпредседателя на Зелено движение Тома Белев.

„Конституционният съд започна седмицата на гората тази година четири дена предварително.

Мальовишка Рила,  Белия бряг на Балчик, дюните на Крапец и още много места по българското черноморие и планини, откраднати по време на Тройната коалиция, няма да бъдат застроени.

Решението на КС е толкова силно по отношение значението и ролята на горите, че според мен трябва да следва и промяна в Закона за горите“, коментира Белев.