Среща между Зарица Динкова и Мохадесе Мирзае

Зарица Динкова – Zaritsa Dinkova: Днес ще ви разкажа за една от най-значимите ми и вдъхновяващи срещи.В момента, в който прочетох за нея, помолих колегите възможно най-бързо да я поканят за разговор. В момента, в който се видяхме, установих, че е една от най-прекрасните и силни жени, които съм срещала.

Мохадесе Мирзае е единствената жена цивилен пилот на Боинг от Афганистан. На 23 години от хилядите й летателни часове над 100 са и като командващ пилот. Ежегодно е имала по две тренировъчни сесии в България, и именно това я довежда тук след бягството й от режима на талибаните.

Тя ми сподели, че й липсва животът й у дома, и колко е била щастлива да лети. Изкоментирах, че едва ли й е било лесно, и че всеки един ден отиването й на работа, облечена в пилотска униформа я е излагало на риск. Отговорът й ме разтърси: “Да, аз ходех с униформа и непокрита и не беше лесно. Но това беше начинът да защитя избора си за това как да живеея и какви ценности защитавам.”

Веднага поисках подкрепа от колегата Иван Кръстев, зам.-министър в МТСП и техните компетентни служби се заеха с въпроса. Отделно съм в контакт и с представител на българска авиокомпания. Най-важното в момента е да й бъде предложена работа тук възможно най-бързо, защото вече има интерес и от компания в Германия.

А Мохадесе е изключително ценна – като висококвалифициран кадър, но преди всичко като личност. Бих била много щастлива да я запазим сред нас, в България.