Срещнахме се с посланика на Украйна Виталий Москаленко

Съпредседателите на Зелено движение Владислав Панев и Добромира Костова и лидера на ПанЕвропа България Гергана Паси обсъдиха с посланика на Украйна Виталий Москаленко възможността за онлайн включване на президента Володимир Зеленски в сесия на Народното събрание.

Както знаете, Зелено движение инициирахме в парламента изслушването на Зеленски, като решение за това може да се вземе още през следващите дни. ПанЕвропа България пък преди 2 седмици реши да връчи на Зеленски награда за европейски принос на името на проф. Иван Шишманов.

На срещата беше обсъдено как България да помага още по-активно по темите с бежанците, диверсификация на газовите доставки и енергийната независимост на Европа като цяло.

Зелено движение от самото начало на войната сме на твърда позиция срещу руската инвазия на територията на суверенна държава.

Още през следващите седмици народното събрание трябва да либерализира режима за инсталация на нови ВЕИ мощности с цел намаляване на зависимостта на България от газовите доставки. Интерконекторът с Гърция пък трябва да заработи от лятото, което ще осигури алтернативи за вноса на природен газ.