Петко Ковачев: Зелената сделка е много повече от затварянето на ТЕЦ-ове 

Зелената сделка, под каквото име е известен европейският Зелен пакт, се представя в България единствено като натиск да се затварят въглищните централи, но това е неистина. 

„Всички останали части от зелената сделка бяха детайлно разписани и бяха започнати да се случват като законодателни решения на европейско ниво до момента, в който се случиха две неща – Covid кризата и руското нападение над Украйна. А Русия нападна Европа енергийно дори преди самата агресия срещу Украйна. Тези фактори доведоха до непълно прилагане на Зелената сделка и забавяне на някои нейни елементи. И всичко това не достигна ефективно до хората“. Това мнение изказа в дебат по БНР-Стара Загора Петко Ковачев, водач на ПП „Зелено движение“ на местната листа. 

„Когато тези неща бъдат възстановени в тяхната цялост, ще може да видим една друга картина. А специално що се отнася до „Марица Изток“ и до българската въглищна индустрия – синдикати, политици, местни власти закъсняха с 15 години да хванат процеса. Процесът по декарбонизация не започна със Зелената сделка, а много преди това – с втория и третия енергиен пакет, които България не успя да транспонира докрай“, каза Ковачев. 

„Българските политици на статуквото приеха недоразвити закони в сферата на енергетиката и Закона за ВЕИ, които не дават възможност на всеки гражданин да си инсталира за свои цели възобновяеми енергийни източници, за да намали зависимостта си. Всички, които говорят, че голямата енергетика представлява национална сигурност, грешат, а примерът е в Украйна – най-голямата АЕЦ в Европа е подложена на риск да бъде атакувана от Русия, ТЕЦ-ове бяха бомбардирани с ракетни установки“, каза още кандидат-депутатът. 

Що се отнася до корупцията, Зелено движение ще се застъпва много и за контрола от страна на ЕС, който трябва да бъде застъпен. По думите на Ковачев наличието на европейски прокурор е само началната стъпка. А Европейската зелена партия е инициатор на две важни инициативи – за ограничаване на използването на европейски средства от офшорни компании и за пресичане на избягване на данъци в различни страни с различно данъчно законодателство.