Борислав Сандов: Зелената идея не е лукс, а отговаря на новите потребности

Ако Европа се люшне към консервативното, България ще загуби много

Водачът на евролистата на Зелено движение Борислав Сандов участва в предизборен дебат в предаването „Часът на избора“ по ТВ Евроком. Дискусията бе разделена тематично на три части.

АЗ И ЕВРОПА – вижданията на кандидата и на неговата партия за бъдещето на Евросъюза

„Зелената идея никога не е била лукс. Представяна е така, а всъщност тя отговоря на новите потребности за модернизация на икономиката, за осъвременяване на представата за граждански свободи и човешки права, както и на огромните кризи с климата и изчезването на биоразнообразието.

Зелената идея всъщност доразвива либерализма.

Ако Европа се люшне към консервативното и стана повече Европа на нациите, а не на регионите или на европейските граждани, България ще загуби много. Като държава, която се присъединила с предпоследната вълна и има да догонва много, ще загубим от липсата на единни общоевропейски политики, например в здравеопазването.

Групата на Зелените в Европарламента е най-проевропейската.

Представителите на ЕНП в Австрия в момента блокират България за Шенген, нали това го разбираме всички? Правителството в Австрия е коалиция между партия от ЕНП и австрийските Зелени. Ние отдавна сме убедили представителите на Зелените и те са твърдо ЗА приемането ни в Шенген. Само че другият партньор, за да се конкурира популистки с консерваторите в Австрия, за да не вземат те повече гласове, блокира България.

У нас са казва: Това е вътрешнополитически въпрос в Австрия. Но нека да разгледаме защо е така. Кой го прави? Сестринската партия на ГЕРБ го прави.

По същия начин е и в Северна Македония. Коя е сестринската партия на ГЕРБ в ЕНП? ВМРО-ДПМНЕ с антибългарската си кампания.

КРИЗИТЕ И ЕВРОПА

Климатичната криза е номер едно в глобален план.

Това, което аз ще се опитам да правя в групата на Зелените, където досега не е имало български евродепутат, е да работя за вътрешноевропейската координация в отбраната.

Има нужда от нова общоевропейска отбранителна стратегия и координация.

Това може да се постигне със създаването на нова европейска агенция в областта на отбраната, но и за спасяване и реакция при бедствия. По този начин ще обединим тематично военната и климатичната криза.

И тази агенция може да се помещава в България. Повечето страни в ЕС са домакини на европейска агенция, а у нас още няма такава.

За нас е ключово, защото географски се намираме на такова място, застрашено и от двете кризи, а това ще ни даде повече сигурност.

ЕВРОПА И СВЕТЪТ

Европейският съюз трябва да се разширява. До няколко години той може да се увеличи до 29 страни-членки, включвайки Албания и Черна гора, като по този начин

Адриатическо море ще стане вътрешно за ЕС.

По въпроса за Северна Македония – топката е в Скопие, те трябва да покажат дали са готови за Европа. Последните избори свидетелстват, че може би не са готови.

Надявам се там да не действа традиционното влияние на Сърбия, Русия, вече и Китай, което е дестабилизиращо за региона.