Настояваме представеният от Столична община проект за подробен устройствен план на парк „Борисовата градина“ да бъде напълно преработен, а главният архитект на София да подаде оставка

Позиция на ПП Зелено движение

Потвърждаваме принципната си позиция за промяна на градското управление по посока на „град за хората“ с акцент върху обществен транспорт и пешеходна и велосипедна инфраструктура и пълна реализация на заложените в устройствените планове зелени площи.

Затова настояваме представеният от Столична община проект за подробен устройствен план на парк „Борисовата градина“ да бъде напълно преработен, докато не отговори на условията, зададени при възлагането му през 2015 г – връщане на частните имоти за обществено ползване, никакво ново строителство, автомобили и паркинги само извън парка, ясна стратегия с времеви рамки и индикатори за опазване на биоразнообразието на парка.

Над 1000 граждански становища с граждански призиви в този смисъл са получени в общественото допитване. Районните кметове на „Демократична България“ също са изказали сходни позиции в рамките на обществената консултация с подробни възражения срещу проекта. Предстоящото онлайн обсъждане на 17 февруари не може да бъде „финално“ в никакъв смисъл за проект с толкова много възражения. Отново, както и след гражданското недоволство през 2019г., проектът трябва да се върне за преработка – и този път да бъде реално преработен.

Настояваме също за отговорност на общинската управа на столицата за поредния некачествен проект за ПУП на парк Борисова година. Бездействието от над 6 години след възлагане на договора за устройство на парка затруднява осигуряването на достъпа до пълната площ и пълноценното ползване на това обичано обществено място и застрашава трайното му заемане от частни затворени обекти.

Нашите представители в местните и националната власти ще подкрепят всяка инициатива за увеличаване на зелените пространства и защитата им от застрояване, тъй като те имат ключово значение за:
👉 подобряване на замърсения въздух;
👉 достъпни публични пространства за социален живот, спорт и почивка;
👉 човешкото здраве – както във физически, така и в психически аспект.

Подкрепяме коалиционните си партньори от Демократична България, представени в Столичния общински съвет, в искането им за оставка на главния архитект на София. Нашите аргументи са доказаното бездействие по отношение осигуряването на задължителния стандарт за 20 кв. м. като минимална озеленена площ на глава от населението в голям град – към момента столичани имат между 9 и 13 кв.м. на жител според различни данни. Работата на арх. Здравков ни изправя пред реалност от нереализираните паркове и зелени площи, които съществуват само на хартия в устройствените планове, заради трайната тенденция на презастрояване на града. Въпреки предизборните обещания на настоящото мнозинство, все още липсва преработен ОУП на столицата с по-малки параметри на застрояване, въпреки дългогодишната работата и натрупани данни в тази посока от инициативата „Визия за София“ и анализите на общинското предприятие „Софияплан“, за които администрацията продължава да си затваря очите.

Главният архитект Здравко Здравков с практиката си се отказа от обещанието си за работа по модел на „Град за хората“ и продължи практиката на презастрояване на града и устройство, приоритизиращо автомобилните артерии с постепенно заличаване за съществуващи възможности за улесняване на пешеходния и велосипедния достъп. Заложените в Общия устройствен план на София зелени площи в частни имоти и досега не са изкупени от общината и заплахата за застрояването им расте с изтичането на законовия срок за придобиването им. Големите паркове на столицата постепенно се изземват от частни затворени за достъп обекти и все повече „преместваеми“ обекти, които никога не биват премествани.

Културното наследство от сгради е пренебрегвано толкова систематично, че би могло да бъде и умишлено в полза на новото строителство, което замества архитектурни паметници и изцяло променя облика на града.

НС на Зелено движение