Владислав Панев: Финансово, екологично и геополитически, България няма нужда от нови ядрени мощности

Vladislav Panev в Bulgaria ON AIR: Финансово, екологично и геополитически, България няма нужда от нови ядрени мощности, тъй като има различни мнения в коалицията, ще направим съответния анализ, който да докаже моята или друга теза. Четирите формации в управляващата коалиция сме много различни. Естествено е да има разговори между отделни хора или формации. Но електроенергията ще поевтинее трайно, когато се отпуши инвестиционния процес за ВЕИ. 15 хиляди мегавата чакат на вратата да се облекчи режима за присъединяване. Чрез Плана за възстановяване ще бъдат осигурени батериите за съхранение, което работи в тази посока.

Бъдещето на “Марица Изток” като индустриалното сърце на България е много голямо. Едното е заводът за батерии, който се обсъжда да бъде построен. Там може да се инвестира във водород, тъй като я има далекопроводната мрежа. Ако си изиграем картите добре, “Марица Изток” може да просперира много повече отколкото досега.

По-важното е Планът за възстановяване да бъде максимално ефективен, а не кога ще точно ще получим средствата, защото в България сме се нагледали на усвояване на пари без никаква ефективност, а даже и във вреда на икономиката. Големите новини в него са две – батериите за 6 гигавата, а другото е инвестициите в ЖП транспорта. Адмирирам тази инвестиция, защото съм голям привърженик на развитието на ЖП транспорта в България.

Надявам се до края на февруари или до началото на март мораториумът за цената на тока да падне, като това може би няма да доведе до поскъпване. Цената на газа пада заради по-малкия риск от война. Другото е заради топлото време, тъй като се намалява консумацията. То позволява в Чирен вече да се нагнетява газ, вместо да се изважда. Това, че то е пълно на 22% от капацитета си е големия риск в момента.

Не знам дали проф. Илиян Михов ще бъде кандидат за управител на БНБ, но ако бъде номиниран ще подкрепя кандидатурата му с удоволствие.

Цялото участие вижте тук: https://bit.ly/3rVEC3h